HomeNeamt

Inspectorii sanitari măsoară aerul și lumina din școli

Începînd cu 17 septembrie, inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț vor demara controale în toate școlile din județ.

 

Inspectorii vor să stabilească dacă unitățile de învățămînt respectă condițiile impuse de normele de igienă în vigoare. Iar aceste norme nu sînt deloc de neglijat, dacă avem în vedere prevederile Legii 1955 din 1995. Astfel, conform legii, unitățile de învățămînt sînt obligate să asigure minim 20 de metri pătrați pentru fiecare preșcolar și între 10 și 50 de metri pătrați pentru fiecare școlar, spațiu pentru a desfășura activități în aer liber. De asemenea, în unitățile de învățămînt, clasele nu trebuie să depășească 15 copii – în cazul creșelor pentru sugari, 20 de copii – pentru preșcolari, 25 de copii în ciclul primar și 30 de copii pentru celelalte forme de învățămînt. În aceste clase, nivelul zgomotului nu trebuie să depășească 35 de decibeli. De asemenea, ghiozdanul copiilor trebuie să cîntărească maxim 2,5 kilograme. Mai mult, în unitățile de învățămînt, în clase trebuie să se asigure un anumit cubaj de aer și o anumită temperatură. Astfel, la preșcolari, fiecărui copil trebuie să i se asigure cinci metri cubi de aer, temperatura în clasă trebuie să fie între 22 și 24 de grade Celsius, iar lumina trebuie să ajungă la 200 de lucși. La școlari, unitățile sînt obligate să asigure fiecărui copil între 10 și 20 de metri cubi de aer, temperatura trebuie să fie între 18 și 20 de grade, iar luminozitatea să ajungă la 300 de lucși.

Pînă acum, nimeni nu a verificat cantitatea de aer, pentru că ar fi aproape imposibil. Noi ne ghidăm, de regulă, după numărul copiilor înscriși într-o clasă. Luminozitatea se poate măsura, acolo unde este nevoie, întrucît avem aparate numite lucșimetri care pot verifica acest aspect. Cît despre greutatea ghiozdanelor, vă pot spune din experiența mea de mamă că, avînd în vedere numărul mare de cărți și caiete, prevederile legale nu se prespectă aproape niciodată„, a apreciat medicul Daniela Marcoci, director adjunct al DSP Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0