HomeActualitateNeamt

Inspectorii antifraudă au ieșit la drumul mare

Un transport de grâu însoțit de contract de vânzare cumpărare și aviz de însoțire a mărfii a fost sechestrat de inspectorii antifraudă. Președintele Camerei Agricole Neamț, Vasile Balcan, acuză inspectorii de exces de zel și lipsă de respect față de producătorii agricoli.

Marți, 9 iulie, a fost zi cu ghinion pentru cei care s-au întâlnit pe E85, în zona castelului de apă, cu inspectorii antifraudă de la Direcția Regională Antifraudă Fiscală Suceava. Lupta cu evaziunea fiscală în domeniul agricol a luat forme haiducești, după cum apreciază directorul general al SC Marsat SA Roman, inginerul Vasile Balcan.

Inspectorii antifraudă au confiscat 17.440 kilograme de grâu și au întocmit un  procesul verbal de contravenție pe numele IF Antoane I. Daniel, producător agricol din Hălăucești care a trimis cerealele direct din câmp, de la Mircești, la depozitul Marsat. Transportul de cereale era însoțit de contract de vânzare -cumpărare între cei doi parteneri (cu precizarea cantității, a prețului și a condițiilor de calitate ce trebuiau verificate la livrare) și de aviz de însoțire a mărfii, în care erau identificabili vânzătorul și cumpărătorul, cantitatea și delegatul, conform legii. Inspectorii antifraudă nu s-au lăsat convinși de legalitatea tranzacției, așa încât au lăsat grâul confiscat în custodia Marsat și au întocmit proces-verbal de contravenție pe numele lui Antoane Daniel, pentru încălcarea prevederilor articolului 14 din Ordonanța de Urgență a Guvernului 12/2006, care nu au nici o legătura cu acest caz. În calitate de președinte al Camerei Agricole Neamț, Vasile Balcan a trimis  o adresă conducerii Direcției Regionale Antifraudă Fiscală Suceava:”Am discutat personal cu cei trei inspectori, dânșii au confiscat totuși marfa, lucru inexplicabil pentru noi și făcut într-un total dispreț față de

un producător agricol care după un an de trudă își vede confiscate roadele muncii pentru presupuse greșeli:întâi că ar fi trebuit să aibă factură, lucru imposibil de făcut atâta timp cât marfa provenea direct din lan, nu era cântărită și nu avea stabiliți parametrii de STAS, apoi că avizul este prost întocmit și anume că atât la furnizor cât și la cumpărător trebuia trecut IF Antoane I.Daniel și nu cum figura la cumpărător SC Marsat SA, lucru iarăși inexplicabil. Orice produse agricole vegetale obținute după recoltare se transportă direct de la punctele de recoltare la bazele de recepție (depozitare) ale unităților de procesare, fără tichet de cântar, cu condiția însoțirii vehiculului cu contractul încheiat între producătorul agricol și procesatorul în cauză și cu avizul de însoțire a mărfii. Directorul general al Marsat și președinte al Camerei Agricole Neamț speră ca astfel de ”evenimente” să nu mai perturbe activitatea agricultorilor. ”Și așa sunt oamenii ogoarelor mult  prea încercați de factori aleatorii, nu mai trebuie să intervină piedici de acest fel. Noi suntem încrezători că instituțiile statului și reprezentanții lor susțin și nu blochează munca celor care asigură hrana și susțin în mod transparent și legal economia țării”, a apreciat Vasile Balcan.

Comentarii

WORDPRESS: 0