Inspector şcolar decorat de Guvernul Franţei

Dimensiune text

Inspectorul şcolar Cristina Grigori va primi distincţia „Palmes Académiques”, pentru promovarea limbii şi culturii franceze. Distincţia a fost acordată, cu opt ani în urmă, şi profesorului romaşcan Iulian Tătaru.

Inspectorul şcolar pentru limba franceză Cristina Grigori va fi decorată vineri, 11 octombrie, cu distincţia „Palmes Académiques”. Distincţia va fi acordată în numele guvernului francez de către Alain Ramette, directorul Institutului Francez Iaşi, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ. Această medalie recompensează meritele deosebite în domeniul educaţiei şi al promovării limbii şi culturii franceze.

„Sunt onorată de primirea acestei distincţii. Pentru mine, reprezintă încununarea tuturor activităţilor desfăşurate, atât cele de la catedră, cât şi cele desfăşurate în afara orelor de curs. Au fost activităţi prin care am promovat învăţarea limbii franceze, prin care am făcut cunoscute cultura şi civilizaţia românească în Franţa şi am iniţiat activităţi care au fost promovate, apoi, prin programele derulate de Ambasada Franţei. Cred că au contat, de asemenea, relaţiile culturale pe care le-am stabilit cu diferite comunităţi din Franţa, am fost vizitaţi de numeroase delegaţii din Franţa, de ansambluri artistice, care au stabilit legături strânse cu judeţul Neamţ şi, nu în ultimul rând, cred că au contat şi rezultatele obţinute în ultimul an de elevii din Neamţ la olimpiada naţională de limba franceză. Toate le-am făcut cu multă dedicare, cu voluntariat şi cu plăcere”, a spus inspectorul şcolar Cristina Grigori.

Inspectorul şcolar Cristina Grigori

Inspectorul şcolar Cristina Grigori

„Palmes académiques” reprezintă o decoraţie istorică, datând din 1808, instituită ca ordin din 1955 de Preşedintele Consiliului Edgar Faure, pentru a urma distincţiei de Ofiţer al Academiei creată de Napoleon I pentru a onora membrii eminenţi ai universităţii. Este cea mai veche dintre distincţiile civile şi onorează membri ai comunităţii educative, care au adus servicii educaţiei naţionale, iar din 1866 poate fi acordată şi străinilor sau francezilor din străinătate care contribuie la expansiunea culturii franceze în lume.

Cristina Grigori este cel de-al doilea nemţean distins cu „Palmes académiques”, după profesorul romaşcan Iulian Tătaru, care a fost decorat în urmă cu opt ani.


COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • dan 6 ani

    Bravo Cristina !!!