Prima paginăActualitateRoman

Injecții pentru consolidarea corpului B al CNRV

Dimensiune text

Soluția necesară continuării lucrărilor de consolidare este injecția cu beton și loess în stratul de pământ afectat de infiltrații. După descoperirea fisurilor din pereții clădirii, un studiu geotehnic a scos la iveală faptul că solul prea umed din partea din spate a corpului B al CNRV este cauza. Fisurile au fost descoperite pe parcursul lucrărilor de reabilitare a clădirii. 

corp B corpul B 7Evaluarea făcută vineri, 17 iulie, pe șantierul de la corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” (CNRV) a confirmat soluția fără de care nu ar fi posibilă continuarea lucrărilor de consolidare a clădirii istorice. ”Trebuie să fim prevăzători și să luăm toate măsurile necesare pentru ca lucrările să nu fie afectate de calitatea solului din spatele clădirii, sensibil la umezire. S-a făcut o monitorizare la sânge și s-a ajuns la soluția tehnică de injectare cu un amalgam de beton și loess. Am trecut printr-un moment critic, dar seriozitatea și responsabilitatea specialiștilor cu care lucrăm au condus la soluția tehnică ce ne scoate din impas și face posibilă continuarea lucrărilor de consolidare a cădirii”, a declarat primarul Laurențiu Dan Leoreanu. Utilajul necesar acestei intervenții va fi adus de constructor de la Iași. Ca o garanție a procedurii, primarul Romanului a subliniat că soluția a fost aplicată și la consolidarea blocului cu bulină de pe strada Nicolae Titulescu, grav afectat de cutremure, dar și de infiltrațiile care i-au afectat subsolul. De altfel, Romanul are, din acest punct de vedere, neșansa de a fi situat pe un teren macroporos, cu o sensibilitate la infiltrații.

La începutul anului, constructorii care reabilitează corpul B al Colegiului Naţional „Roman-Vodă” (CNRV) au descoperit fracturi în pereţii clădirii şi fisuri la scara principală, atunci când au dat jos tencuiala veche. Primăria Romana a cerut un studiu geotehnic pentru a se descoperi cauza acelor fisuri.

„Un studiu geo a arătat că pe partea din faţă şi pe partea laterală a clădirii solul este foarte bun, rezistent. În schimb, pe partea din spate, solul este umed, macroporos şi va trebui consolidat. De acolo au apărut fisurile pe peretele de est şi în zona de prindere a scărilor „, a declarat primarul Laurenţiu Dan Leoreanu.

Conform specialiştilor, numai reparaţia fisurilor descoperite de constructor necesită 800.000 de lei. Reabilitarea clădirii fiind făcută cu finanțare  asigurată printr-un proiect european, cheltuielile de execuţie nu pot fi depăşite decât cu maximum 10%. Cheltuielile suplimentare care sunt necesare pentru alte lucrări vor fi prinse în partea neeligibilă a proiectului şi suportate de beneficiar, respectiv de Primăria Roman.

Corpul B al CNRV este reabilitat cu fonduri europene. Conform contractului de finanţare, valoarea totală eligibilă a proiectului este de 4.553.898,56 lei, din care 98% reprezintă finanţare nerambursabilă. Lucrările de firma Conbas trebuie finalizate până la sfârşitul acestui an.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0