HomeNeamt

Înfrățirea Verbania – Piatra Neamț la al doilea pas

Marți, la Consiliul Județean Neamț a fost primit, în vizită, primarul provinciei Verbania din Italia, care este prezent în aceste zile pentru semnarea actului de înfrățire și de partea română.

 

Primarul italian a fost primit de vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, cu atribuții de președinte, Mircea Pintilie și a fost însoțit de Adrian Chifu, consilier local din orașul italian. „Avem plăcerea de a-l avea alături pe primarul de Verbania, domnul Marco Zacchera, care este însoțit și de un consilier în provincia Verbania, Adrian Chifu, care este născut la Piatra Neamț. Primarul de Verbania a venit la Piatra Neamț într-un schimb de experiență în administrație și a ținut să facă o vizită și la Consiliul Județean, urmînd ca mîine să aibă o întîlnire cu primarul orașului Piatra Neamț, oraș înfrățit, de altfel, cu Verbania. Eu îi mulțumesc că ne-a făcut onoarea să vină și la noi, o să avem discuții pe teme de administrație sau pe alte teme de colaborare„, a spus Mircea Pintilie.

Marco Zacchera, primarul provinciei Verbania a dorit să mulțumească pentru ospitalitate și pentru găzduire. „Vreau să vă spun că în Verbania este o numeroasă comunitate de români și, cred, cea mai importantă din această zonă. Sînt cîteva sute de români din această zonă care locuiesc în Verbania și, de cînd sînt primar, am observat un interes pentru integrare din partea comunității românilor care locuiesc acolo. Un exemplu concret: weekendul trecut a fost organizat un turneu de fotbal în Verbania, unde a participat și «naționala» României formată din românii care muncesc acolo. Au ajuns pînă în finală, au pierdut la penalty-uri, dar s-au descurcat foarte bine. S-a întîmplat să bată și echipa Italiei. Un alt exemplu de integrare a românilor: primăria a organizat ziua ecologică «Let’s do it Verbania», unde românii au fost cei mai activi și au adunat foarte mult gunoi. Îi mulțumesc domnului Adrian Chifu pentru că a adus la biblioteca din Verbania manuale în limba română. Este al doilea an cînd s-a organizat proiectul «Abecedarul» și, pentru cine dorește să citească în limba română, biblioteca din Verbania îi stă la dispoziție„, a declarat primarul italian.

 

Nemțenii din Verbania și-au restaurat propria biserică

 

Un alt exemplu din care reiese implicarea românilor, dat de primarul Marco Zacchera, este cel referitor la acțiunile românilor de a reabilita o biserică catolică lăsată în paragină. „Biserica a fost preluată de comunitatea românilor de acolo și au adus-o la ultimele standarde, iar acum românii de acolo au un loc unde se pot ruga. Această criză economică a avut un efect negativ în sectorul construcțiilor, acolo unde majoritatea românilor lucrează și, din această cauză, unii români s-au regăsit în dificultate economică și mulți s-au întors acasă. Sînt foarte multe firme de construcții cu patroni români și sînt ajutoarele date de la guvernul italian chiar și firmelor cu patroni români, nu doar celor italieni. Din punct de vedere legal, comunitatea românească este integrată foarte bine în Verbania. Bineînțeles, mai sînt și excepții, însă procentul este atît de mic încît chiar nu are rost să discutăm. Am făcut, la nivel de județ, un comitet al siguranței publice, unde sînt și colaboratori de origine română. Dovadă că la Verbania este ales un consilier român, Adrian Chifu, cetățean român cu domiciliul în Italia. Este o formă de integrare chiar și la nivel administrativ, acesta este o dovadă. Este a doua oară cînd vin în Piatra Neamț. Prima dată am venit în sezonul de iarnă, acum este cu totul altceva. Am observat foarte multe case construite de foarte puțin timp. Semn că, în doi ani de zile, s-a reușit atragerea de fonduri europene, ceea ce a dus la o dezvoltare mai mare decît a unui oraș din Italia. Pe lîngă relația de prietenie pe care o am cu orașul Piatra Neamț, am observat că s-a dezvoltat foarte mult acest oraș și cred că este meritul autorităților locale și al vostru, ca români. Italienii sînt mai pesimiști și ce am observat aici e faptul că românii sînt puțin mai relaxați în ceea ce privește criza economică. Pînă acum, de cînd s-a semnat acea înfrățire acum doi ani, noi avem intenția să parafăm prietenia și la Piatra Neamț, deoarece s-a semnat doar la Verbania. Primul proiect european cuprinde un schimb în domeniul educației: 20 de elevi de la liceul de Informatică vor veni în Verbania și 20 de elevi italieni vor veni la Piatra Neamț, pe bani europeni. Cheltuielile sînt suportate de Uniunea Europeană. Din păcate, Italia nu mai are la dispoziție fonduri europene și, de aceea, caută un partener ca România, care, deocamdată, are un procent foarte scăzut în absorbția de fonduri europene. Cred eu că, împreună, cu proiecte comune, vom reuși să atragem acești bani europeni„, a încheiat primarul Italian.

 

Adrian Chifu: „Cu orașul Piatra Neamț mă pot mîndri oriunde în lume”

 

Adrian Chifu, cel care a realizat legăturile între primăriile din cele două țări, a mulțumit pentru primire și a explicat care este scopul vizitei de marți. „Ne putem lăuda, acum, după doi ani, cu un bilanț pozitiv, deoarece au avut loc numeroase inițiative comune și vreau să mulțumesc atît autorităților locale din Piatra Neamț, cît și celor din Verbania. Invitația a fost de zilele orașului, 21-24 iunie, însă agenda primarului din Verbania este destul de încărcată și nu a putut să vină în acea perioadă. Eu mi-am propus, încă de la începutul mandatului meu de consilier local în Italia, să realizăm împreună cît mai multe proiecte și, în primul rînd, proiecte europene. Cred că, din bilanțul celor doi ani de mandat, de cînd am semnat această înfrățire, singurul scop pe care nu l-am atins îl reprezintă tocmai accesarea banilor europeni. Mi-aș dori, pe viitor, cu noul președinte al Consiliului Județean, să realizăm împreună proiecte de anvergură la nivel european. România este codașa Europei la acest capitol și chiar îmi pare rău să pierdem acești bani. Cred că orașul Piatra Neamț este un model și pentru județul Neamț, iar învingătorii, atît la primăria din Piatra Neamț, cît și la Consiliul Județean, vor avea o misiune foarte grea și vor avea foarte multe lucruri de făcut. Cu orașul Piatra Neamț, vă spun sincer, mă pot mîndri oriunde în lume, este un model chiar și la nivel european. Avem posibilitatea să atragem mai mulți turiști, pentru că avem locuri minunate, pe care, din păcate, nu le fructificăm„, a declarat consilierul român din Verbania.

Comentarii

WORDPRESS: 0