HomeRural

Infrastructura școlară și culturală din Gîdinți se dezvoltă, drumurile se strică

Școala și căminul cultural din comuna Gîdinți au fost dotate de un fiu al satului, după ce autoritățile locale au investit bani pentru a le moderniza. Din lipsa fondurilor, întreținerea drumurilor comunei va însemna numai lucrări de reprofilare și balastare a acestora.

 

 

Administrația publică de la Gîdinți va realiza, pînă la sărbătorile pascale, gardul împrejmuitor de la școală și va obține dotările necesare căminului cultural. Acestea sînt posibile cu sprijinul unui fiu al satului, omul de afaceri Vasile Balcan, care a dorit să sprijine activitățile din domeniul cultural-educativ din localitatea de baștină. Dacă autoritățile locale vor putea începe în acest an lucrările de amenajare a unor spații verzi, pe o suprafață de două hectare, ca urmare a declarării eligibilității unui proiect finanțat prin Ministerul Mediului, drumurile și iluminatul public vor fi noi puncte de atins înscrise în viitorul program electoral al edililor comunei.

 

Schimbare la față pentru învățămîntul și cultura din comuna Gîdinți

 

Reabilitarea termică a școlii și grădiniței din comuna Gîdinți, făcută de administrația publică în anul 2008, a impus schimbarea gardului împrejmuitor. Banii alocați de la bugetul local pentru această investiție s-au dovedit a fi insuficienți în fiecare an. Consiliul Local a repartizat, și în acest an, suma de 60.000 de lei pentru amenajarea a 150 de metri liniari de gard la unitatea școlară din comună. „Nici în acest an nu am fi putut amenaja gardul școlii, dacă nu am fi beneficiat de sprijinul domnului Vasile Balcan, fiul satului. El ne-a făcut o promisiune, că ne va ajuta să finalizăm această investiție. Ca de fiecare dată, s-a ținut de cuvînt. Vineri, ne-a adus materialul necesar, care va fi montat de o echipă coordonată de domnul Balcan. Nu știm cît va dura montarea gardului, dar apreciem că, pînă la Paște, lucrarea va fi finalizată„, a precizat Vasile Băbuță (foto dreapta), primarul comunei Gîdinți.

Utilarea căminului cultural din Gîdinți, modernizat de autoritățile locale în 2008, a fost sponsorizată de același fiu al satului, Vasile Balcan. Văzînd neputința autorităților de a utila sala de festivități a căminului cultural, acesta a sponsorizat instituția de cultură cu 23.000 de lei. „Deși administrația locală a modernizat căminul cultural, dotările au rămas restante. Din acest motiv, clădirea nu a putut fi folosită pentru desfășurarea activităților pentru care a fost construită. Domnul Balcan ne-a sprijinit cu suma de 23.000 de lei, așa cum ne-a promis, pentru înzestrarea sălii de festivități. Ne exprimăm recunoștința pentru acest gest deosebit pe care l-a făcut pentru comunitatea noastră„, a spus primarul comunei Gîdinți. Dotarea căminului cultural va consta în achiziționarea a 20 de mese și 200 de scaune.

 

Cînd drumurile suferă, renasc spațiile verzi

 

Datoriile autorităților locale, acumulate pentru lucrări efectuate și neplătite, au făcut imposibilă alocarea de fonduri pentru modernizarea drumurilor publice. „Din partea autorităților județene nu am primit nici un ban pentru întreținerea drumurilor, așa cum au primit alte comune, deși sîntem în an electoral, iar bugetul local nu ne-a permis să alocăm bani pentru modernizarea acestora. Singurele lucrări pe care le putem face în acest an privesc reprofilarea și balastarea drumurilor, pentru care am alocat suma de 60.000 de lei„, a declarat Vasile Băbuță, primarul comunei Gîdinți.

Dacă drumurile publice din comuna Gîdinți sînt în suferință, iar momentul reabilitării lor este o necunoscută pentru primarul comunei, autoritățile locale sînt sigure că proiectul de amenajare a două hectare de spații verzi, în valoare de 500.000 de lei, implementat de Ministerul Mediului și declarat eligibil, va prinde contur în acest an.

 

Defecțiuni la rețeaua stradală de iluminat

 

Defecțiunile înregistrate la rețeaua publică de energie din comuna Gîdinți au determinat autoritățile să întrerupă furnizarea energiei pe drumurile publice. „Avem de plătit o factură de 23.000 de lei la energie electrică. Suma este foarte mare și, din acest motiv, am întrerupt iluminatul stradal în urmă cu o săptămînă, pînă la efectuarea unor verificări și remedierea deficienței„, a spus primarul comunei Gîdinți. Conform declarației edilului comunei, procedurile de remediere a defecțiunilor sînt estimate de autoritățile locale la 7.000 de lei. Deși iluminatul public a fost extins, ca urmare a construirii în comună a unui nou cartier de locuințe pentru tineri, modernizarea rețelei electrice rămîne o prioritate a administrației publice.

Comentarii

WORDPRESS: 0