Infracționalitate în scădere în județ, în 2017, pentru al patrulea an la rând

Infracționalitate în scădere în județ, în 2017, pentru al patrulea an la rând

Dimensiune text

 

 

La sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț a avut loc joi, 8 februarie, prezentarea bilanțului activității instituției desfășurată în anul 2017.

Conform raportului IPJ Neamț, pe linia creșterii gradului de siguranță a cetățenilor, birourile și formațiunile de ordine publică, secțiile și posturile de poliție au acţionat în sistem integrat, cu Inspectoratul Județean de Jandarmi Neamţ, Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău și Polițiile Locale, acţiunile având ca scop menținerea ordinii și liniștii publice în comunitate.

Anul trecut, polițiștii nemțeni au intervenit la 20.174 de sesizării prin serviciul 112 (cu 1.213 solicitări mai puține față de de anul 2016), dintre care 1.587 au fost neconfirmate, reprezentând 7,8%. Din totalul acestor intervenții, 7.270 au fost efectuate în mediul urban, iar 12.904 în mediul rural. Au fost aplanate 5.577 de stări conflictuale, din care 3.156 intrafamiliale, 84 între grupuri şi 2/372 din alte motive.

Anul trecut au fost puse în executare 1.965 mandate de aducere, au fost rezolvate 3.667 de petiţii şi au fost executate 1.079 de verificări la deţinătorii legali de armament.

„Polițiștii au acţionat cu fermitate și responsabilitate pe raza de competenţă, pentru menținerea sub control a infracționalității, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Județean Neamț infracționalitatea sesizată prezentând o diminuare de 2%, față de anul 2016”, precizează raportul IPJ Neamț. Astfel, infracționalitatea sesizată se află pe un trend descendent, de la an la an, respectiv anul 2017 a fost cel de-al patrulea an de scăderi consecutive.

În anul 2017 la nivelul IPJ Neamț au fost sesizate 433 de infracţiuni stradale, dintre care 413 au fost înregistrate în mediul urban, iar 20 infracțiuni în mediul rural. Din totalul infracţiunilor stradale sesizate, 82,90% sunt infracţiuni de furt, iar 14,54% sunt tâlhării. Indicatorii statistici arată că în anul 2017 a fost sesizată o ușoară creștere de 1% a infracțiunilor contra persoanei, față de anul 2016. În privința criminalității contra patrimoniului, s-a înregistrat o diminuare cu 3,6% a sesizărilor de această natură. Din cazurile de infracțiuni de furt din locuințe cu autori necunoscuți, într-un procent de 40,74% au fost identificați autorii.

Pe linia persoanelor urmărite, în cursul anului 2017, polițiștii de investigații criminale au desfășurat activități specifice și au identificat 134 de persoane urmărite, punând în executare 24 de mandate europene de arestare, emise de alte state, sub coordonarea și controlul procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău.

„Prioritățile poliţiştilor nemțeni vizează îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră și desfășurarea activităților specifice pentru creșterea gradului de siguranță a cetățeanului pe timpul sezonului rece, a celui estival și pe parcursul desfășurării de manifestări cu aflux de cetățeni. Rămâne, de asemenea, o prioritate asigurarea climatului de legalitate al mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii pe raza de competenţă şi destructurarea grupărilor infracţionale. Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliţie Judeţean Neamț va continua cooperarea cu structurile Ministerului Afacerilor Interne la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative”, precizează reprezentanții IPJ Neamț.

 

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0