HomeSanatate

Info-sănătate

Toamna se numără lucrările la spital

Toamna a debutat în forță, cu noi lucrări la Spitalul Municipal de Urgență Roman. Dacă lucrările începute în vară, cum ar fi termoizolația exterioară sau schimbarea instalației interioare, sînt aproape de final, alte lucrări de anvergură vor începe în perioada următoare. Toate acestea sînt vitale pentru obținerea acreditării din partea Ministerului Sănătății. „La începutul acestei săptămîni s-a finalizat licitația pentru reabilitarea saloanelor din toate secțiile. Ele vor fi acoperite cu un covor antibacterian, vor fi igienizate, iar lucrările, care erau estimate la 700.000 de lei, după licitație au fost adjudecate cu 480.000 de lei. Pe 5 septembrie a început licitația și pentru schimbarea lifturilor, unde avem alocați 500.000 de lei. Săptămîna viitoare vor începe lucrările la secția de Pediatrie. Aici este vorba de renovarea toaletelor și a saloanelor. Vor urma, apoi, blocul alimentar și spălătoria„, a declarat medicul Mircea Coadă, managerul spitalului. Potrivit acestuia, continuă lucrările și la blocul operator și la secția Chirurgie Infantilă, sperîndu-se ca toate lucrările să fie încheiate pînă la sfîrșitul anului.

 

Se prefigurează o nouă criză a medicamentelor compensate

O nouă criză a medicamentelor gratuite și compensate îi pîndește pe bolnavi. Aceștia mai găsesc cu greu farmacii care să onoreze aceste rețete, întrucît fondurile alocate în această lună sînt total insuficiente. Astfel Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț a notificat farmaciștii că pot onora rețete compensate și gratuite în limita a 900.000 de lei, o scădere drastică față de luna trecută, cînd bugetul alocat acestui capitol a fost de șapte milioane de lei. Reprezentanții CAS Neamț au declarat că au promisiuni de Casa Națională de Asigurări că situația se va rezolva în următoarele zile, prin deblocarea unor noi fonduri. Singura veste bună vine pentru bolnavii din programele naționale de sănătate, unde CAS Neamț a alocat 1,9 milioane de lei.

 

Medicii lucrează pe datorie la centrele de permanență

Medicii de familie care lucrează în centrele de permanență își vor primi, în sfîrșit, banii pentru munca efectuată de-a lungul verii. Ultima plată efectuată pentru serviciile medicale prestate în aceste centre a fost în luna iulie, pentru activitatea din mai. Centrele de permanență funcționează zilnic, începînd cu ora 15 și pînă a doua zi la ora 7, iar sîmbăta și duminica au program non-stop. În Roman există trei centre de permanență: pe strada Bogdan Dragoș, pe strada Anton Pann și la centrul medical Med Class. „La ultima întîlnire cu ministrul Sănătății ni s-a promis că, la prima rectificare de buget, se va face plata către centrele de permanență. Avem promisiuni că, în cîteva zile, banii vor intra în cont, mai ales că noi nu am mai fost plătiți din luna iulie„, a precizat medicul de familie Mihaela Covrig, președintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0