Prima paginăEconomie

Incubator de afaceri la Roman

Incubator de afaceri la Roman

Dimensiune text

 

incubator afaceriConducerea administrației publice locale a anunțat faptul că, săptămâna trecută, la Roman a avut loc o întâlnire cu unul dintre cei mai mari administratori de incubatoare economice din țară, moment care a declanșat posibilitatea ca o astfel de oportunitate să se dezvolte și în municipiu.

Anunțul a fost făcut în conferința de presă de luni, 29 august, primarul Laurențiu Leoreanu anunțând că acum se lucrează la modalitatea de conlucrare între administrație și mediul privat, termenul de găsire a celei mai optime variante fiind prima parte a lunii septembrie. “Întâlnirea a avut loc în prezența Mioarei Cocea, șefa de la Monitorizare, a Anei Maria Alexe, directorul Direcției Urbanism, și a city managerului Ovidiu Bojescu. Am fixat doar o idee pe care să o materializăm ulterior. Am identificat o zonă și ne pregătim pentru realizarea documentațiilor, inclusiv a sarcinilor care revin fiecărei părți. Ne gândim să facem incubatorul fie prin achiziție publică, prin licitație, fie ca un parteneriat public-privat. Noi subscriem la idee, dar să vedem și forma în care ne vom implica”, a declarat primarul Laurențiu Leoreanu.

O definiție a incubatorului de afaceri arată că aceste este „un loc unde sunt concentrate pe un spaţiu limitat firmele nou create. Principalul scop este dezvoltarea locală şi crearea de locuri de muncă”, conform European Commission, 2002, Benchmarking of business incubators, Centre for Strategy and Evaluation Services. Practic, nu este vorba neapărat de fabrici și uzine, ci în special un conglomerat de firme care să fie încurajate să-și deschidă puncte de lucru în zona noastră, de aceea și autoritățile locale recunosc că au fost exemple mai puțin de succes, dar care nu sunt imposibil de atins. “Am discutat cu persoanele fizice și juridice din zonă și experiența administratorului de incubatoare ne arată că proiectul este viabil. Unele incubatoare au murit la scurt timp după înființare, de aceea trebuie să sprijinim acest mediu economic mic, să-l facem tânăr și să ajutăm pentru ca el să se poată susține. Este nevoie de o colaborare a tuturor părților implicate. Vom vedea, până în prima parte a lunii septembrie, ce formă optimă de colaborare putem găsi”, a mai precizat edilul Romanului.

Situaţia economică şi legislativă din România a permis, conform studiilor făcute de doi profesori în economie din țară, apariţia incubatoarele de afaceri încă din anii ‘90, în anumite zone ale ţării precum Sibiu şi Brăila. Primul Centru Incubator Tehnologic şi de Afaceri a fost creat în anul 1992, cu ajutorul Ministerului Cercetării şi al Institutului de Cercetare şi Proiectare pentru Tehnologia Construcţiilor de Maşini. În anii ’90 au fost create 16 incubatoare, însă doar unul sau două au supravieţuit până în prezent. În anul 2010, în România, numărul incubatoarelor de afaceri era de aproximativ 60. Acestea îşi desfăşoară activitatea în diverse domenii, precum servicii de consultanţă, IT, biotehnologii, biomateriale, transfer de know-how, cercetare ştiinţifică, servicii de transport.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0