HomeEducatie

Încep înscrierile pentru școala profesională

Marți, 7 mai, încep înscrierile elevilor pentru programul „Alege-ți drumul”, prin care se dorește resuscitarea învățământului profesional. În Roman sunt disponibile 140 de locuri în diverse specializări. Cursanții primesc burse de 200 de lei lunar. Cursurile sunt adresate elevilor care au absolvit nouă clase sau școlile de arte și meserii.

 

 

În județul Neamț sunt 14 licee care organizează cursuri de calificare profesională, încheind, în acest sens, parteneriate cu agenți economici interesați să angajeze meseriași cu aceste calificări. Sunt înscrise în program trei colegii romașcane, care au organizat cursuri de profesională și în anul școlar 2012 – 2013, și două licee din comunele învecinate.

Colegiul Tehnic „Danubiana” Roman pregătește calificările de brutar-patiser-preparator produse făinoase (28 de locuri), în parteneriat cu SC Sebimar Com SRL și SC Marcel SA, lăcătuș mecanic prestări servicii (14 locuri), în parteneriat cu SC Pagi SRL, SC Ratis Serv SRL, SC Automoldova SA și SC Marsat SA, și confecționer produse textile (14 locuri), în colaborare cu SC Caremil SRL.

La Colegiul Tehnic „Petru Poni” sunt propuse două calificări, frezor-rabotor-mortezor (14 locuri), în parteneriat cu SC UMARO SA Roman, mecanic utilaje și instalații în industrie (14 locuri), în parteneriat cu SC UMARO SA, și operator ceramică fină (28 de locuri) în parteneriat cu SC Cersanit SA. Colegiul Tehnic „Miron Costin” Roman va pregăti mecanici auto (56 de locuri), în parteneriat cu SC AutoMoldova și CADT Interservice SRL. Liceul Tehnologic Adjudeni/Tămășeni face înscrieri pentru calificarea mecanic prestări servicii (14 locuri – SC UMARO SA Roman) și confecționer produse textile (14 locuri – SC Caremil SRL). Liceul Tehnologic Valea Ursului pregătește confecționeri produse textile (28 de locuri), în parteneriat cu SC Caremil SRL.

În program pot intra elevii care sunt înscriși în clasa a IX-a a liceului, indiferent de filieră, profil sau domeniu de pregătire. Pot accede, de asemenea, elevii care au promovat cel puțin clasa a IX-a de liceu, dar care și-au abandonat, ulterior, studiile, precum și elevi din seriile anterioare, care au finalizat școala de arte și meserii.

„Alege-ți drumul!” se va desfășura pe o perioadă de doi ani, după clasa a IX-a, ca parte a filierei tehnologice a învățământului liceal. În primul an de organizare, pregătirea teoretică reprezintă 40% în ansamblul formării oferite, în timp ce pregătirea practică va reprezenta 60%. În al doilea an de învățământ profesional, importanța pregătirii teoretice va scădea până la un sfert din totalul orelor, în timp ce accentul se va pune în mai mare măsură pe pregătirea practică, cu o pondere de 75%. Pe perioada cursurilor, elevii primesc burse de 200 de lei.

Finalitatea programului constă în dobândirea unui certificat de calificare profesională cu care se pot angaja imediat după terminarea studiilor, în România și în Uniunea Europeană. De asemenea, în urma finalizării programului, cursanții vor dobândi certificatul de absolvire a învățământului obligatoriu, certificat care le va permite să continue în învățământul liceal din clasa a XI-a.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0