Incendiu de vegetație uscată pe trei hectare, la Luțca

Incendiu de vegetație uscată pe trei hectare, la Luțca

Dimensiune text

 

Duminică seară, 10 noiembrie, în jurul orei 18, pompierii din cadrul Detașamentului de Pompieri Roman au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în localitatea Luțca, din comuna Sagna. La această misiune au participat și voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) Sagna, cu un tractor, precum și voluntari din SVSU Roman, cu un utilaj.

Intervenția pompierilor a fost una de durată, de aproape două ore, iar în urma incendiului au ars aproximativ trei hectare de vegetație uscată. Conform ISU Neamț, cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind acțiunea intenționată.

Atenție la incendiile de vegetație uscată!

ISU Neamț atrage atenția că statistica incendiilor din ultimii ani arată că în județul Neamț se înregistrează un număr din ce în ce mai mare de arderi necontrolate, ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor de vegetaţia uscată.

În unele cazuri, cetăţenii ard miriştile, resturile menajere ori vegetaţia uscată, fără a asigura supravegherea, în lipsa măsurilor de apărare împotriva incendiilor, în condiţii de vânt ori amplasând grămezile ce urmează a fi distruse prin ardere în apropierea şurilor, adăposturilor de animale sau furajelor, ceea ce conduce la propagarea rapidă a focului la gospodării şi anexele acestora, înregistrându-se pagube mari.

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamț face apel la cetăţeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:
– să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt;
– să nu utilizeze focul deschis la distanţe mai mici de 10 metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (casă, şură, depozit de cereale, pădure etc);
– arderea miriştilor, resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile să se facă în locuri special amenajate;
– cetăţenii se vor interesa la primărie în ceea ce priveşte planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii;
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc, după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă;
– să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.

„Cetăţeni! Respectând măsurile de prevenire a incendiilor, vă protejaţi viaţa şi bunurile materiale. Nu uitaţi, orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!”, au mai transmis reprezentanții ISU Neamț.

 

Foto: ISU Neamț

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0