Prima paginăActualitate

Incendii de vegetaţie uscată la Roman, Cordun, Cotu Vameș și Valea Ursului

Incendii de vegetaţie uscată la Roman, Cordun, Cotu Vameș și Valea Ursului

Dimensiune text

 

 

În perioada 5 – 7 aprilie, pompierii militari nemțeni, alături de membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, au intervenit pentru localizarea și lichidarea a nouă incendii de vegetație uscată, resturi vegetale, litieră, arbuști și mărăciniș, care au afectat o suprafață de aproximativ zece hectare, informează ISU Neamț.

Incendiile de vegetație uscată, resturi vegetale, litieră, arbuști și mărăciniș s-au produs în localităţile: Roman – Gara Roman, comuna Horia, comuna Horia – sat Cotu Vameș, comuna Cordun, orașul Bicaz, comuna Tașca, comuna Păstrăveni – sat Lunca Moldovei, comuna Valea Ursului, comuna Poiana Teiului – sat Galu. Cauza probabilă de producere a acestor incendii a fost, conform pompierilor, focul deschis în spaţii deschise sau fumatul în locuri nepermise.

„Reamintim cetățenilor că arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 de lei. Protejaţi viaţa, bunurile şi mediul înconjurător! Anual, mii de incendii de vegetaţie distrug bunuri, afectează mediul înconjurător şi uneori, din păcate, se finalizează cu pierderi de vieţi! Utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurile și deșeurile menajare conduce adesea la arderi necontrolate, care produc pagube materiale însemnate sau chiar pierderi de vieți omenești. Condiţiile de vânt şi nerespectarea măsurilor obligatorii de protecţie constituie elemente care întreţin şi favorizează propagarea focului”, transmit reprezentanții ISU Neamț.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, pompierii nemțeni reamintesc cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
  • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz, etc).

 

 

COMENTARII

WORDPRESS: 0