Incendii de miriști și vegetație uscată, la Adjudeni și Răucești

HomeActualitate

Incendii de miriști și vegetație uscată, la Adjudeni și Răucești

 

Mii de metri pătrați de vegetație uscată și miriști au ars marți, 31 octombrie, făcând necesară intervenția pompierilor nemțeni. Inspectoratul pentru Situații de Urgență reia apelurile către populație cu privire la măsurile care trebuie luate pentru prevenirea unor astfel de situații.

Marţi, la ora 12:03, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre producerea unui incendiu de vegetaţie uscată în comuna Tămăşeni, satul Adjudeni. Pentru localizarea și stingerea incendiului s-au deplasat cinci pompieri militari, cu o autospecială de stingere din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman, şi un voluntar din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Tămăşeni. În urma evenimentului au ars aproximativ 5.000 de metri pătrați de mirişte de porumb. Împrejurarea determinantă a producerii incendiului a fost, conform pompierilor, focul deschis în spaţii deschise.

Tot marţi, la ora 15:17, pompierii au fost anunțați despre producerea unui incendiu de vegetaţie uscată în localitatea Răuceşti. Pentru localizarea și stingerea incendiului s-au deplasat nouă pompieri militari cu o autospecială de stingere şi o ambulanţă SMURD (EPA) din cadrul Detaşamentului de pompieri Tîrgu Neamţ şi un voluntar din cadrul SVSU Răuceşti. În urma evenimentului au ars aproximativ 2.000 de metri pătrați de vegetaţie uscată şi resturi de coceni. Împrejurarea determinantă a producerii incendiului a fost focul deschis în spaţii deschise.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, ISU Neamț reaminteşte cetăţenilor următoarele măsuri de prevenire:
– utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
– realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
– utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 de metri faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de zece metri faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
– asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
– responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0