Încă o dezbatere publică pentru o nouă formă a steagului municipiului Roman

HomeSocial

Încă o dezbatere publică pentru o nouă formă a steagului municipiului Roman

 

O nouă dezbatere publică va fi organizată la Primăria municipiului Roman pentru adoptarea unei alte forme a steagului orașului. Noul proiect vine cu modificări asupra propunerii de steag adoptată de consilierii romașcani în luna aprilie, care nu corespundea normativelor în vigoare. Față de proiectul anterior, noua formă a steagului are stema municipiului dispusă în centru, iar suprafața de culoare violet nu mai este întretăiată de o linie albă oblică, ci de o bandă verticală.

Astfel, steagul municipiului Roman ar urma să fie format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporția între lățimea și lungimea steagului de 2/3, având fondul violet şi o bandă verticală albă, împărțind steagul în trei – două benzi laterale violet și una albă în mijloc, iar la jumătatea lungimii și la jumătatea lățimii va fi imprimată stema municipiului Roman, plasată pe un medalion auriu, pe culoarea albă a steagului.

„Deoarece prin HCL Roman nr. 88/27.04.2018 s-a aprobat o formă de drapel care nu corespunde prevederilor Legii 141/2015, se impune modificarea acesteia. Astfel, în concordanță și cu ultimele recomandări ale Comisiei Naționale de Heraldică și Genealogie a Academiei Române, care sugerează ca stema localității să fie imprimată în centrul steagului, propunem ca aceasta să fie plasată pe un medalion auriu și înconjurată de un bandou circular auriu pe care este înscris statutul de Municipiu și numele orașului Roman, separate de o cruce simbolizând faptul că aici este ctitorită Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, acest medalion fiind amplasat numai pe culoarea alba a steagului”, se arată în expunerea de motive a proiectului ce va intra ulterior în dezbaterea consilierilor locali.

Consultarea publică a noului proiect a început joi, 14 iunie, urmând ca dezbaterea publică să aibă loc în ziua de 25 iunie, orele 12,00, în Sala de Consiliu a Primăriei. Propunerile, sugestiile și opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect pot fi depuse până la data de 24 iunie la Biroul Unic din cadrul Primăriei Municipiului Roman sau pe adresa de e-mail: admpublica@primariaroman.ro. Detalii complete despre proiectul noului steag se pot găsi pe site-ul Primăriei Roman, secțiunea Anunțuri consultări / dezbateri publice, la adresa: http://www.primariaroman.ro/inf_publ.php.

Forma inițială a steagului municipiului a fost aprobată în 2009 de consilierii locali, însă în 2015 s-a emis o Lege privind arborarea și folosirea de către unitățile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii, care prevede că „aprobarea modelului steagurilor unităților administrativ-teritoriale se face prin hotărâre a Guvernului”.

 

 

 

 

 

Steagul Romanului adoptat de Consiliul Local în 2009

Steagul Romanului adoptat de Consiliul Local în 2009

 

Varianta de steag propusă în luna aprilie 2018

Varianta de steag propusă în luna aprilie 2018

 

Noua variantă a steagului Romanului

Noua variantă a steagului Romanului

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • Florin 5 ani ago

    Tara arde si baba se piaptana….Ati rezolvat toate problemele municipiului, mai lipsea steagul….

  • Mai rău … banda albă verticală (care va deveni orizontală pe catarg!!! ) pur și simplu taie steagul în două …
    Pentru comparație și inspirație, rog postați aici steagurile altor municipii din țară …