Prima paginăReligie

Înălţarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sărbători creştine

Înălţarea Sfintei Cruci, una dintre cele mai vechi sărbători creştine

Dimensiune text

 

Vineri, 14 septembrie, credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci. Este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, închinată crucii Domnului nostru Iisus Hristos. Sărbătoarea este legată de numele împăraţilor Constantin cel Mare şi mama sa Elena, cei care au dat libertatea de credinţă tuturor creştinilor din Imperiul Roman (Edictul de la Milano din anul 313).

În ajunul celui mai greu război, purtat de tiranul creştinilor, Maxenţiu, împăratul Constantin a avut o viziune. I s-a arătat pe cer o cruce sub care scria: „In hoc signo vonces” („În acest semn vei învinge”). El a purtat semnul crucii pe scuturi şi drapelele de luptă şi a învins în cumplitul război. Mama sa, împărăteasa Elena, a dorit să descopere mormântul şi crucea pe care a fost răstignit Iisus. Crucea a fost găsită şi patriarhul Macarie al Ierusalimului a înălţat-o, în ziua de 14 septembrie a anului 335, înaintea tuturor credincioşilor, spre închinare şi cinstire celor ce mărturiseau credinţa creştină.

Totodată, sărbătoarea comemorează aducerea lemnului Sfintei Cruci de la perşi, în anul 629, în timpul împăratului bizantin Heraclius, pe care l-a depus în biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, după care patriarhul Zaharia l-a înălţat în văzul tuturor în anul 630, reeditând gestul predecesorului său Macarie. Această sărbătoare a avut la început un caracter local şi era celebrată numai la Ierusalim, unde se păstra lemnul Crucii Răstignirii. Cu timpul, sărbătoarea s-a extins şi în Constantinopol (secolul V), unde ceremonialul ei a primit o nouă strălucire.

În tradiţia populară, de Ziua Crucii se ţine post şi nu se mănâncă alimente care au semnul crucii în structura lor (usturoi, peşte, nuci, prune).

 

inaltarea-sfintei-cruci-01

 

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0