HomeEconomie

În vizită la Roman, Ministrul Agriculturii a lăudat Suinprod

* Daniel Constantin a discutat cu reprezentanţii firmei Suinprod despre ceea ce ar trebui să conţină Programul naţional de dezvoltare rurală pentru perioada 2014-2020 * Daniel Constantin a vorbit la Roman şi despre scăderea TVA la pâine, dar şi despre modul în care vor fi promovate produsele româneşti *

 

 

Vineri dimineaţă, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii (foto), a vizitat complexul de creştere a porcinelor Suinprod Roman.  Scopul deplasării a fost de a vedea care este situaţia în industria cărnii, în acest sens fiind vizitate mai multe ferme din judeţele Neamţ şi Bacău.

 

 

Ministrul Agriculturii a rămas impresionat de ceea ce a văzut la Roman. „Ceea ce am văzut aici depăşeşte standardele europene. Astăzi mi-a fost întărită credinţa că produsele româneşti sunt de o calitate foarte bună, sunt produse cu care trebuie să ne mândrim şi pe piaţa naţională, dar şi pe pieţele externe, indiferent că vorbim de Uniunea Europeană sau de pieţele terţe”, a afirmat Daniel Constantin.

Un alt motiv pentru care ministrul s-a întâlnit cu producătorii din industria cărrnii este acela că autorităţile centrale trebuie să creioneze Programul naţional de dezvoltare rurală 2014 – 2020, iar nevoile, problemele şi cerinţele producătorilor trebuie să se regăsească în acest program.

Ministrul Agriculturii a discutat şi despre scăderea TVA la pâine, un proiect de al cărui succes depinde şi scăderea TVA la alte produse. „În momentul de faţă, bugetul de stat nu permite să venim deodată cu o scădere a TVA la toate produsele de bază. Dar am venit cu acest proiect pilot, care sperăm să aibă succes. Succesul nu depinde atât de scăderea preţului – cu toate că mi-aş dori şi ar fi logic să scadă şi preţul la pâine -, dar obiectivul principal este combaterea evaziunii fiscale. Datoria mea, ca ministru al Agriculturii, este să demonstrez că trebuie să intervenim acum pentru a salva locuri de muncă, pentru a salva acele societăţi care au parte de competiţie neloială. Negociez cu patronatele din domeniu, sper să ajungem la un acord, astfel încât să ne asigurăm că nu va creşte preţul la pâine şi să studiem posibilitatea ca acesta să scadă”, a explicat ministrul Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la numărul mic de taurine din ţară şi a promis că va căuta soluţii pentru sprijinirea micilor fermieri, astfel încât numărul de taurine să crească în perioada următoare.

Ministrul Agriculturii a punctat şi efectul advers pe care l-a avut scandalul cărnii de cal şi cel al aflatoxinei pentru piaţa internă: consumul de produse româneşti a crescut, românii având tendinţa de a proteja producţia internă. „Oamenii sunt foarte mulţumiţi că am făcut controale în ţară şi au încredere în produsele româneşti. Noi vom continua să stimulăm consumul de produse autohtone. Spre exemplu, pe zona de legume-fructe, vom organiza mai bine piaţa, pentru ca, atunci când merge la cumpărături, consumatorul să găsească mai multe produse româneşti în hypermarket. Am demarat un proiect încă de la sfârşitul anului trecut, în valoare de 80 de milioane de euro, pentru platforme de colectare. Au fost depuse, până acum, 35 de proiecte. De asemenea, vom crea un brand de ţară care va pune în evidenţă autenticitatea produselor româneşti, atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Și vom face toate demersurile pentru ca produsele româneşti din hypermarket să fie mai vizibile”, a precizat Daniel Constantin.

[sam_ad id=”127″ codes=”true”]

[sam_ad id=”130″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Mie imi place acest tanar!Pare implicat si doritor sa faca lucrurile corect si cu pasiune.