HomeActualitateRoman

În sfârşit, țevarii se pot pensiona

După ce angajatorul a emis alte adeverinţe prin care atestă stagiul de cotizare al fiecărui salariat al ArcelorMittal Roman, Casa de Pensii Neamţ a început să admită cererile de pensionare ale ţevarilor. 

Dosarele de pensionare ale unor foşti sau actuali muncitori ai ArcelorMittal Tubular Products Roman, care au tot fost respinse din 2014 încoace, au început să fie aprobate. Acest lucru s-a întâmplat după luni întregi de aşteptări, numeroase ore de discuţii între reprezentanţii salariaţilor societăţii ArcelorMittal Roman şi cei ai Casei Judeţene de Pensii (CJP) Neamţ, ai Prefecturii Neamţ, ai Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), ai Ministerului Muncii şi după acţiuni de protest organizate în Roman, Piatra Neamţ sau Bucureşti.

„În cursul anului 2015, persoanele care au responsabilităţi în domeniul resurselor umane la ArcelorMittal Roman au emis noi adeverinţe, care conţin informaţii suplimentare privind încadrarea salariaţilor în grupe superioare de muncă, motiv pentru care, din ianuarie 2015 până în prezent, au fost reanalizate mai multe dosare de pensie respinse sau aflate în lucru, dar nesoluţionate, fiind emise, de către Casa Judeţeană de Pensii Neamţ, acolo unde se impunea, decizii de admitere a cererilor de pensionare”, a declarat Oana Fodor, purtătorul de cuvânt a CJP Neamţ.

Problema ţevarilor s-a aflat şi în atenţia senatorului Ioan Chelaru, încă de la sfârşitul lunii mai a anului trecut. Acesta a făcut, atunci, o sesizare către Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, pentru a primi o soluție pentru situaţia creată la nivelul companiei romaşcane. Ulterior, în luna martie a acestui an, într-o şedinţă a Senatului, a adresat în plen o întrebare ministrului Muncii, Rovana Plumb, despre neregulile din activitatea Casei Judeţene de Pensii Neamţ, în ceea ce priveşte dosarele de pensionare ale mai multor salariaţi din cadrul societăţii ArcelorMittal Tubular Products Roman. Senatorul Ioan Chelaru i-a cerut, în martie, ministrului, să îi precizeze în scris care sunt măsurile pe care urma să le întreprindă în vederea soluţionării acestei probleme.

După toate acestea, cu puţină bunăvoinţă din partea angajatorului, care a eliberat adeverinţele care să ateste încadrarea în condiţii speciale de muncă a unor salariaţi, precum şi din partea CNPP, care a transmis CJP Neamţ o adresă prin care a menţionat că trebuie luate în calcul stagiile de cotizare ale angajaţilor aşa cum le declară angajatorul, circa 80% dintre dosarele care au fost respinse în ultimul an au fost, acum, aprobate.

„Prin adresa care a fost trimisă de la CNPP către CJP Neamţ era menţionat că, de la 1 aprilie 2001 şi până în prezent, trebuie să se ţină cont de stagiul plătit de angajator pentru condiţiile speciale de muncă. Încă mai sunt dosare care se întorc fără aprobare, dar sperăm că această problemă să dispară cât mai curând”, a spus Gheorghe Ciobanu, liderul Sindicatului Liber Petrotub.

Comentarii

WORDPRESS: 0