Prima paginăActualitateRoman

În sfârșit, aflăm cât ne costă gunoiul

Dimensiune text

Conform autorităților locale din Roman, marți, 16 februarie, începe procedura de stabilire a cărei firme îi vom plăti ridicarea și depozitarea gunoiului. Pe această temă s-a scris mult și s-a dezbătut cam tot pe atât. Dar, după cheltuirea a 150 milioane de lei, romașcanii și locuitorii comunelor limitrofe vor afla exact câți bani vor plăti pentru a li se ridica gunoiul, pentru a fi selectat și depozitat la groapa ecologică de la Girov.

Pe tema acestui proiect european s-au făcut foarte multe speculații și jocuri politice, la fel ca pe proiectul european de circa 21 de milioane de euro, numai în Roman, derulat de ApaServ.

În toamna anului trecut, din cauza multiplelor contestații în instanță pentru proiectul european pe gunoi, Consiliul Județean s-a văzut „nevoit” să înființeze un serviciu propriu care să gestioneze depozitul principal de la Girov. Consiliul Județean Neamț și-a asumat, astfel, niște costuri (legate de salariați, pază, întreținere). În schimb, stațiile de transfer – de unde gunoiul trebuia selectat – nu aveau niciun “paznic”. Ele erau deja construite, dar nefuncționale, deși proiectul european prevedea următorul circuit: gunoiul cetățeanului – stația de transfer (unde se făcea selecția PET-urilor, hârtiei, ambalajelor metalice) – groapa ecologică de la Girov. Doar așa merge circuitul acestui proiect european, care are ca scop protejarea mediului, nimic altceva, de principiu.

La începutul acestui an, printr-o adresă venită de la Consiliul Județean Neamț s-a dispus ca toți operatorii zonali să depună gunoiul la Girov, fie el selectat sau nu. Cu alte cuvinte, până când licitațiile erau în regulă, firmele de salubritate trebuiau să depună tot gunoiul la Girov, cu tot cu materiale reciclabile, chestiune interzisă de Uniunea Europeană. Și nu doar interzisă, ci și amendată de Uniunea Europeană, pe mulți bani. Uniunea Europeană ne va amenda și dacă nu vom selecta gunoiul din propriile case, dar aceasta este altă poveste.

Unele primării s-au opus să încalce legea, altele au acceptat pentru că nu au avut de ales sau nu au știut că au avut de ales. La Roman, cei 21 de consilieri locali s-au opus încălcării legislației pe mediu impuse de România și Uniunea Europeană. Obligat să dea curs solicitării neconforme a Consiliului Județean, operatorul de salubritate din Roman – Rossal SRL – s-a văzut nevoit să propună un preț extrem de mare pentru orice romașcan pentru depozitarea acestor deșeuri în aceste condiții, preț care ar fi inclus și amenzile pe care le-am fi plătit dacă am fi depus fix așa gunoiul, adică ilegal față de normele europene. Consiliul Județean oricum nu se poate opune sau impune în acest proiect european, pentru că el este asumat de toate localitățile din județ și doar „patronat” de Consiliul Județean. Proiectul aparține Eco Neamț, adică tuturor localităților din Neamț.

Și acum vin estimările autorităților romașcane, în acest caz ale primarului Laurențiu Leoreanu: “De mâine (n.r. – 16 februarie) începe, la Piatra Neamț, evaluarea pe salubrizare – zona 2 (n.r.-zona Roman și comunele limitrofe), în care avem și noi reprezentanți. Achiziția se face sub Eco Neamț și Consiliul Județean. Față de propunerea de creștere a prețului promovată în ultima ședință de Consiliu Local de la Roman (n.r. – de 62,57 lei fără TVA pe metru cub de persoană), așteptăm o scădere în urma licitației. Vom avea un serviciu cu mult sub jumătate de preț față de situația în care era aplicat atunci și în felul acela. Gunoiul va fi colectat, transportat la selecție și compactare și transportat la groapa de la Girov. De aceea m-am opus acelui preț! La o primă evaluare, așa cum estimăm noi acum, prețul va fi cu mult sub ce s-a solicitat”.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • alexvas 5 ani

    Poate fi orice pret pana la urma,cine cantareste cat gunoi producem?Ca ni se da o cantitate,dupa cine stie ce criterii,pe care suntem obligati sa o platim!!!Poate nu produc 1 mc/luna,poate produc 0.1,cum se normeaza lucrurile astea???

    • Claudia Matei 5 ani

      Vom reveni cu un articol pe aceasta temă, care să lămurească cine decide cantitatea și în baza a ce. Vă mulțumim!