Prima paginăSanatate

În șase luni, nemțenii au înghițit medicamente de peste 80 de milioane de lei

Dimensiune text

O statistică întocmită de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț relevă faptul că nemțenii sînt din ce în ce mai bolnavi și mai dependenți de medicamente. Numai pentru medicamente gratuite și compensate s-au cheltuit peste 58 de milioane de lei.

 

Potrivit informațiilor furnizate de CAS Neamț, în primul semestru al acestui an, suma prevăzută la capitolul medicamente gratuite și compensate a fost de 58.708.600 de lei, în creștere cu peste zece milioane de lei față de aceeași perioadă a anului trecut. În ceea ce privește medicamentele gratuite acordate prin programele naționale de sănătate, suma alocată a fost de 22.608.000 de lei, respectiv de 1.324.000 de lei pentru materiale sanitare. Comparativ, pentru programele naționale de sănătate, în primul semestru al anului trecut se alocau 21.169.000 de lei, respectiv 996.000 de lei pentru materiale sanitare.

Deși sumele – care traduse în lei vechi depășesc 800 de miliarde – ar părea exorbitante, medicii spun că această cifră este mică în comparație cu aceea din alte state din Europa. „În primul rînd, cifrele nu reflectă consumul real, pentru că sînt multe persoane care își cumpără medicamente cu bani din propriul buzunar. În al doilea rînd, nu se cunoaște necesarul de medicamente pentru un bolnav. Oricum, consumul este mult mai mic față de alte state din Uniunea Europeană. De exemplu, eu, pe lista mea, am 800 de bolnavi cardiaci, din care în jur de 400 se prezintă, lunar, pentru o rețetă, iar alții nu mai așteaptă rețeta și își cumpără cu banii din propriul buzunar. Consumul poate părea mare, pentru că populația este din ce în ce mai bolnavă. În plus, adresabilitatea este foarte mare și la spital, întrucît acolo ajung cazurile grave. Boala se agravează pentru că nu se asigură o medicație constantă. Sincopele apar pentru că sistemul sanitar este subfinanțat. România alocă pentru Sănătate 3% din Produsul Intern Brut (PIB), în vreme ce media în țările europene este de peste 10%. Pînă și Bulgaria alocă pentru Sănătate 6% din PIB„, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0