Prima paginăSanatateNeamt

În fiecare zi, o persoană află că are TBC

Dimensiune text

144 de nemţeni au aflat, în primele cinci luni din 2015, că suferă de tuberculoză.

Tuberculoza este o boală care continuă să facă victime, în ciuda tuturor eforturilor autorităţilor din domeniul sanitar de a o combate. Numai în primele cinci luni din anul 2015 au fost descoperite 144 de cazuri noi de TBC în judeţul Neamţ, dintre care cinci la copii cu vârste până în 14 ani. În aceeaşi perioadă a anului trecut, medicii din Neamţ diagnosticau 164 de persoane cu tuberculoză, dintre care doi copii cu vârsta de până în 14 ani.

Depistarea tuberculozei se poate face activ şi pasiv. Persoanele ar trebui să ştie că la o tuse persistentă, de mai mult de trei săptămâni, trebuie să facă un consult la medicul pneumolog şi o radiografie pulmonară. La copii se poate face depistarea prin testul la tuberculină, metoda cea mai la îndemână.

Anul trecut, au apărut testări imunoglobulinice, iar la cazurile de TBC se determină imunoglobulinele M şi G din sânge. „Imunoglobulina M ne dă relaţii despre infecţiile recente, iar G despre cazurile cronice. Prin această metodă de testare, care se folosește la spitalul Bisericani, se fac determinări genetice. Ne dau un rezultat despre prezenţa infecţiei tuberculoase în numai două ore şi aflăm imediat dacă este vorba despre o tuberculoză cu bacilul Koch pozitiv sau negativ. Este o mare realizare, pentru că se scurtează perioada de diagnostic. Celelalte metode care se folosesc, examen de spută, examenul radiologic, durează foarte mult. Pentru a avea un rezultat la spută durează şi două luni. Să aştepţi două luni pentru a trata un caz de tuberculoză este riscant, pentru că starea de sănătate se poate agrava”, explică medicul pneumolog Silvia Ciubotaru, care lucrează în cadrul Cabinetului TBC din Policlinica Roman.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0