Prima paginăNeamt

În curând, cărți de identitate făcute la Săbăoani

Dimensiune text

Deputatul Ioan Munteanu a făcut lobby pentru ca Primăria Săbăoani să aibă propriul serviciu de evidență a persoanelor. Serviciul va deveni funcțional din această vară, eliminând, astfel, presiunea făcută acum pe funcționarii serviciului de la Roman.

 

Foto: Cozile de la serviciul de evidență a persoanelor de la Roman vor dispărea 

 

Primăria comunei Săbăoani va avea propriul Serviciu Public Comunitar de Evidență a Persoanelor (SPCEP). După mai bine de un an de încercări și demersuri, acest serviciu va deveni funcțional imediat ce premierul Victor Ponta va semn actul normativ prin care se va înființa SPCEP Săbăoani. Astfel, locuitorii comunei Săbăoani, dar și cei ai comunelor învecinate, vor putea să-și facă sau să își schimbe cărțile de identitate la biroul din Săbăoani, fără a fi nevoiți să mai vină până la Roman.

deputat Ioan Munteanu 3005

Reputatul Ioan Munteanu

Proiectul a prins contur datorită colaborării dintre primarul Valeria Dascălu și deputatul PSD Ioan Munteanu. „Noi am vrut și anul trecut să înființăm acest serviciu, dar proiectul nu a fost aprobat, din cauză că nu existau bani prevăzuți în buget pentru plata salariilor viitorilor angajați. Acum am făcut tot posibilul pentru ca sumele aferente să fie prinse în buget. La începutul acestei săptămâni am avut o întâlnire cu un director din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, iar săptămâna viitoare sper ca proiectul să fie pe masa Guvernului, pentru a fi semnat de primul-ministru”, a afirmat Ioan Munteanu, deputatul PSD al Colegiului nr. 5.

Acest proiect, care va ajuta mii de persoane – inclusiv romașcanii care, acum, sunt nevoiți să stea la coadă ore întregi pentru a reuși să își depună documentația necesară elibării unui act de identitate – nu este singurul pe care l-a inițiat deputatul Ioan Munteanu, care se află la al treilea mandat în Parlamentul României.
„Am adus fonduri pentru școala din Buruienești, comuna Doljești – care a trebuit refăcută după ce vechea școală a ars -, pentru școala și pentru căminul cultural din comuna Gâdinți, dar și pentru grădinița din Tămășeni. Tot datorită intervențiilor pe care le-am făcut este acum asfalt pe drumul dintre Bîra și Boghicea, precum și pe drumul care duce la Chilii, deși acolo lucrările încă nu sunt gata”, a punctat deputatul Munteanu câteva dintre succesele sale ca reprezentant al nemțenilor în Parlament.

De departe, acest mandat pare să fie cel mai dificil, în principal din cauza lipsei banilor. „Sunt nemulțumit pentru că suma alocată Agriculturii – sunt membru al Comisiei pentru agricultură din anul 2004 -, un domeniu atât de important, este foarte mică și de faptul că nu am reușit să trec niciun amendament din cele 120 propuse la legea bugetului. Mai ales că unul dintre ele viza majorarea bugetului agriculturii cu două miliarde lei. În plus, am rămas în urmă la proiecte de lege importante, precum: camerele agricole, codul silvic, comasarea terenurilor, sprijinul agricol, mediul… Multe dintre aceste proiecte sunt blocate ca urmare a deciziei politice, dar eu cred în rezolvarea lor, cu atât mai mult cu cât la cele mai multe dintre ele sunt inițiator”, a afirmat deputatul Ioan Munteanu. De altfel, primul proiect legislativ semnat de Ioan Munteanu ce a devenit lege și care a fost promulgat de președintele României se referă tot la agricultură, fiind vorba de legea care a stabilit contractul de  arendă.

În acest timp, din teritoriu, deputatul Munteanu primește solicitări din partea oamenilor simpli, dar și a primarilor. Cel mai adesea, problemele oamenilor sunt legate de locurile de  muncă, restituirea terenurilor agricole, sănătate, administrație locală și învățământ. În schimb, primarii cer drumuri asfaltate, rețele de alimentări cu apă și canalizare, școli.

Din anul 2008, deputatul Ioan Munteanu poate fi găsit și la cele trei cabinete parlamentare: Săbăoani (deservește comunele Săbăoani, Cordun, Gherăești și Tămășeni), Doljești (pentru locuitorii din Doljești, Bîra, Boghicea, Stănița, Sagna și Gâdinți) și Valea Ursului (pentru cei din Valea Ursului, Poienari, Pâncești, Bozieni, Oniceni și Icușești). Programul zilnic al cabinetelor parlamentare este de luni până vineri, de la ora 8.00 la 16.00.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • Ronyn 9 ani

    nici peste 100 de ani nu vom schimba sistemul acesta tampit de obtinere a diferitelor acte in Romania. Am sa dau un ex cum mi-am schimbat eu permisul de Romania in permis de UK, cand am ajuns acum 3 luni in Anglia , aveam nevoie de permis de uk ptr a avea dovada de adresa unde stau in aceasta tara si sa-l pot folosi ca si act de identitate in continuarea altor formalitati ( pe permisul de uk este trecuta adresa unde stai si tine loc de act de identitate, nu intru in detalii dar cu permisul te legitimezi oriunde, si cont bancar mi-am facut doar cu permisul de uk, e un doc f imp ptr englezi si recunoscut in orice institutie ca si act de identitate ) asa ca …m-am dus la posta am cerut un plic special ptr schimbarea permisului se ofera gratuit in el ai formularul si instructiuni, completezi acel formular cu nume , tara de unde vii , daca stii ca ai anumite boli cand ai venit in uk…etc… si iti scrii adresa unde stai acuma , nu trebuie sa ai nici o dovada ca stai acolo , se merge pe incredere,din acest mom esti in evidenta politiei ca stai la acea adresa pui o poza tip pasaport facuta in oras, deci nu in anumite locatii ca la noi , in plic se mai pune si un mandat postal de 50 de lire care se plateste la posta , mai pui permisul de romania si un act de romania , CI sau pasaport, plicul il trimiti prin posta si in 2 sapt ai acasa noul permis de uk si actul de identitate de romania care l-ai trimis ca dovada ca esti tu 🙂 , permisul de romania il trimite politia din uk in rom…si gata ….