În campania electorală, consilierii prind glas

HomePolitica

În campania electorală, consilierii prind glas

cl-consiliul-local-sedinta-21octombrieDe departe ședința ordinară de Consiliu Local de joi, 17 noiembrie, a fost cea mai interesantă pe anul în curs, și asta nu pentru că pe ordinea de zi se afla proiectul privind stabilirea taxelor pentru 2017, ci pentru că aleșii locali au venit cu amendamente la proiecte. Așa se face că această ședință a fost și cea mai lungă, deși pe ordinea de zi s-au aflat doar 13 proiecte de hotărâre. Doar două au suscitat interesul consilierilor, unul privind stabilirea impozitelor pentru cei care dețin garaje și celălalt – referitor la banii pe care Primăria îi plătește presei pentru promovarea evenimentelor importante pentru comunitate.

Ședința a fost ratată de patru consilieri locali, care au lipsit motivat: Constantin Ghica, Andrei Fron, Dragoș Moroșanu – de la PNL și Iulia Havrici – PSD. A fost prezent în schimb la ședință primarul Laurențiu Leoreanu, deși acesta se află în concediu.

Gâlceavă pe tema garajelor

La proiectul privind taxele de închiriere și de concesiune asupra garaje. Aici, Dragoș Vasiliu, liderul de grup al PSD, a venit cu următoarele propuneri: taxa de concesiune pentru garaje să fie de 3 euro pe metru pătrat pe an – față de propunerea inițială care viza stabilirea taxelor funcție de zone (zona A – 5 euro, zona B – 4,6 euro, zona C – 4,2 euro și zona D – 4 euro) și ca tariful de bază pentru închirierea terenurilor ocupate de garaje executate fără autorizaţie de construcţie sau cu autorizaţie provizorie să fie de 3 euro, respectiv 6 euro – față de propunerea care era de 5 euro, respectiv 10 euro pe metru pătrat pe an.

Pe aceste amendamente au luat cuvântul Leonard Achiriloaei și primarul Laurențiu Leoreanu, dar situația a fost clarificată de directorul de la Urbanism, Ana Maria Alexe, care a precizat că nivelul taxei de concesiune se stabilește, conform legii, în ideea amortizării valorii terenului în termen de 25 de ani, ceea ce nu permite un singur tarif pentru terenuri din zone diferite: “Noi am mers cu nivelul minim de impozitare, de 5 euro. Puteți modifica doar chiriile, nu și concesiunile, pentru că nu ne permite legea”. Și primarul Laurențiu Leoreanu a avut mai multe intervenții, subliniind că, la rândul său, a cerut scăderea acestor taxe, dar a precizat și că s-ar crea nedreptate față de cei care au garaj într-o zonă periferică și plătesc la fel ca și cum ar avea construcția în centrul orașului.

Pentru propunerea PSD legată de tariful la închiere, care să fie de 3 euro pentru garajele autorizate și 6 euro pentru cele cu autorizație provizorie, primarul Leoreanu a făcut pe mediatorul, propunând tarifele de 4, respectiv 8 euro. Vasiliu a intervenit: Venim și noi cu două mâini și propunem 3, respectiv 6 euro. Primarul Leoreanu s-a iritat ușor, comentând: Dacă nu vreți să cedați, atunci nu modificăm varianta inițială. Și, proiectul a trecut cu amendamentul făcut de primar – preluat de consilierul Leonard Achiriloaei, la care consilierii PSD s-au abținut, motiv pentru care viceprimarul Lucian Micu, mai în glumă, mai în serios a replicat faptul că PSD nu a fost de acord cu diminuarea taxelor. “Nu interpretați”, au spus social democrații și așa s-a încheiat discuția.

În fapt, pentru corecta informare a cititorilor noștri, de mai bine de 4-6 ani, toți cei care au condus orașul au promis că vor renunța la concesionarea terenurilor pentru garaje, dar, deocamdată, nimeni nu a pus mâna pe cuțit să tranșeze situația și în picioare să mai rămână doar garajele construite cu autorizație.

 

Banii pentru presă, motiv de supărare

Constantin Holban, tot de la PSD, a cerut explicații vizavi de alocarea sumei de 50.000 de lei pentru publicitate în presă, informațiile trecute în proiect fiind că acești bani se vor aloca pentru promovarea evenimentelor de la final de an în mass media: “Suma este foarte mare pentru publicitate. Să aloci 50.000 de lei la final de an să informezi cetățenii nu mi se pare normal”. Reprezentanții Direcției de buget finanțe au lămurit însă situația, precizând că rectificarea e bani este valabilă pentru perioada august – decembrie 2016, nu pentru o singură lună, existând către presă datorii la acest moment de 30.000 de lei. Îndreptarea erorii a fost precizată în procesul verbal și va fi trecută și în hotărârea adoptată, conform conducerii Primăriei.

Și tot pentru că este campanie electorală, la finalul ședinței – președintele de ședință din ultimele trei luni – Bogdan Andrieș de la PNL le-a mulțumit colegilor, probabil celor de la PSD: “Ați fost cuminți și vă mulțumesc”.

Interesant este, tot pentru că suntem înainte de alegeri, că nimeni nu a comentat nimic asupra sumei de 150.000 de lei alocată pentru petrecerile din luna decembrie.

De principiu, dacă nu vor mai fi urgențe, pentru anul acesta aleșii locali vor mai fi chemați într-o singură ședință, ultima, din decembrie, ședința festivă, la care va rămâne de văzut în ce calitate va fi prezent primarul Laurențiu Leoreanu, la acea dată cunoscându-se rezultatele de la alegerile parlamentare ce vor avea loc pe 11 decembrie.

Comentarii

WORDPRESS: 0