HomeRoman

Împrumutul Romanului trebuie prelungit cu 15 ani

Primarul Leoreanu încearcă să prelungească împrumutul luat în 2012 pentru încă 15 ani. Creditul în valoare de 7,3 milioane de euro a asigurat finanțarea unor proiecte aflate în derulare. În același timp, la Consiliul Județean se dorește contractarea unui împrumut de 40 de milioane de lei, dar consilierii județeni nu reușesc să se decidă cum să voteze.

 

Foto: Împrumutul a fost luat pentru finanțarea unor lucrări din municipiul Roman

 

Primarul municipiului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, intenționează să prelungească împrumutul pe care administrația publică locală l-a făcut în prima parte a anului 2012. Este vorba despre un împrumut în valoare de 7,3 milioane de euro, contractat cu CEC Bank. Împrumutul a fost luat pentru finanțarea unor lucrări precum extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și canalizare din municipiu, completarea Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, completarea Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii, continuarea lucrărilor de modernizare pe străzile Eremia Grigorescu și Progresului, dar și modernizarea ștrandului municipal. Împrumutul s-a dovedit a fi o rezervă potrivită pentru derularea fără probleme a proiectelor cu finanțare nerambursabilă.

„Avem de finalizat, în prima parte a anului 2013, Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, avem de mers în continuare cu microhidrocentrala. Ratele au venit destul de greu de la Guvern, astfel că împrumutul a fost o centură de siguranță foarte bună pentru continuarea lucrărilor. A fost, dacă vreți, ideea mea genială din primăvara anului trecut, de a lua acest împrumut, pentru că, altfel, eram cu toate lucrările în impas. Banii se rambursează, dar vin greu. Este criză, nu există masă monetară, astfel că din acest împrumut s-au folosit sume-tampon până când ne vin înapoi banii de la Guvern. Împrumutul este foarte bun, în această perioadă, și din punctul de vedere al comisioanelor, dar și din punctul de vedere al dobânzii. Încercăm o prelungire a acestui împrumut, iar pentru acest lucru vom face un demers către Ministerul de Finanțe, astfel încât banii care vin din rambursare să-i putem folosi către investiții comunitare, să nu-i ducem către rambursarea împrumutului. Prelungirea creditului ar urma să fie pe 15 ani. Din prelungirea acestui împrumut ar urma să fie termoizolate mai multe blocuri și să fie făcute și alte investiții”, a afirmat Laurențiu Dan Leoreanu, primarul municipiului Roman.

 

Împrumutul județului, respins de trei ori la vot

 

În ceea ce privește situația împrumutului de 40 de milioane de lei dorit de Consiliul Județean Neamț, dar respins de trei ori prin votul consilierilor județeni, primarul Leoreanu nu este deloc optimist. Împrumutul ar asigura cofinanțarea pentru cinci proiecte, două fiind extrem de importante pentru județ. „Eu nu mă sperii ușor și nu mă tem. Dar acest lucru aproape reușește să mă sperie. Două proiecte atât de mari – cel al ApaServ, legat de rețelele de apă și canal, și cel al EcoNeamț, privind deșeurile menajere – înseamnă modernizare, firme care lucrează, taxe plătite, locuri de muncă. Ferească Dumnezeu, compromiterea unui asemenea proiect ar atrage o sancțiune importantă, pentru perioada 2014 – 2020, din partea Uniunii Europene. Ca să nu mai vorbim despre faptul că proiectele însumează aproximativ 150 de milioane de euro, bani cu care județul nu s-a mai întâlnit până acum și nici nu cred că se va mai întâlni. În plus, am rămâne în urmă cu cerințele europene pe partea de mediu”, a precizat Laurențiu Dan Leoreanu.

Primarul Romanului consideră că perioada următoare trebuie să aducă liniște și stabilitate la nivelul județului, astfel încât proiectele să nu fie puse în pericol.

Comentarii

WORDPRESS: 3
 • jim k 11 ani ago

  Cu stima dlui Primar! am cateva reprosuri de facuta si anume :
  in primul rand investitiile pe care le faceti , nu produc la randul lor alti bani pentru comunitate , ci o indatoreaza pana peste cap. Nu se fac alte locuri de munca , nu se ajuta la crearea altor locuri de munca , iar imprumuturile deosebit de mari pun alte juguri pe spatele oamnilor din oras.
  la ce bun investitiile in reabilitarea infrastructurii de apa , daca ne-o scumpiti , ca si cum am trai in desert … Se baga presiune in tevile de apa , lumea face economie la apa , se consuma 2 , 3 m cubi , iar nu vad nici o logica ,.. Mai bine lasati conductele alea vechi si pretul ala vechi , ca era mai bun …. Daca nu o sa avem bani de apa o sa ne deconectati masiv , si o sa fim un oras de raiosi si paduchiosi care se spala doar vara in apa Moldovei .Ati facut multe investitii care nu isi au rostul , fantani , flori , care nu produc locuri de munca si unii , nu au ce manca . in primarie vezi numai rromi la ajutoare , rromi pilosi angajati , si la fel si romani pilosi care au locuri de munca caldute , si care traiesc bine mersi , ca au o relatie buna in spate .
  Ati spus in camapnie ca o sa faceti curat in primarie , da de unde , ca oamenii lui Carpusor sunt la datorie , si va lucreaza bine … Lumea toata stie ca sunteti lucrat de oamenii vechi cu obiceiurile vechi ,

 • Ma intreb:ce ne-am fi facut fara acest om cu „idei geniale”?
  Poate,orasul ar fi aratat altfel:cu falnici copaci(pe care nu el i-a plantat,dar pe care ii taie intr-o veselie),cu parculete care sa aiba si umbra,nu doar banci in soare,s.a,m.d.
  Asa,ne-a pus Dumnezeu mana-n cap!

 • Mosu lica 11 ani ago

  D-le primar, termoizolarea ,,unor „blocuri nu poate fi in folosul TUTUROR romascanilor! In ceea ce priveste ,,alte investitii” am vrea sa le stim si noi, platitorii de taxe, nu de alta da’ iar dati ajutoare sociale la puturosi !
  PS desi nu aici e locul, cred ca ,,munca in folosul comunitatii’ poate fi MULT mai consistenta si eficienta ! S’auzim NUMAI de bine!