Împrumutul de 10 milioane de euro, aprobat de Ministerul de Finanțe. Banii intră în cont în 2019

HomeEconomie

Împrumutul de 10 milioane de euro, aprobat de Ministerul de Finanțe. Banii intră în cont în 2019

 

 

După ce, în luna aprilie, consilierii locali romașcani au aprobat contractarea unei finanțări rambursabile interne în valoare de 48.300.000 de lei pentru realizarea unor investiții publice de interes local, administrația publică locală a primit și avizul favorabil de la Ministerul de Finanțe pentru încheierea contractului.

Împrumutul, în valoare de 10 milioane de euro, va fi contractat de la CEC Bank, care a câștigat licitația organizată de Primăria Roman. „S-a aprobat împrumutul de către Ministerul de Finanțe, urmează ca, probabil, în această săptămână să semnăm și contractul cu CEC Bank. Colegii mei de la Direcția Tehnică deja au început întocmirea studiilor de fezabilitate și a documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenții pentru proiectele și obiectivele de investiții pe care noi le propunem a fi finanțate din acest împrumut, ceea ce înseamnă că, anul viitor, vor intra în Roman, între banii de împrumut și proiecte cu finanțare europeană, peste zece milioane de euro. Mi-aș dori ca toate firmele care vor participa la licitație – și o parte din aceste obiective de investiții vor fi scoase la licitație încă din acest an – să facă lucrări de calitate și, mai ales, să își onoreze angajamentele pe care și le vor face. Va fi un volum foarte mare de lucru, vom interveni la infrastructura școlară, vom interveni la străzi, la trotuare, la rețele de gaze naturale, Creșa Smirodava, astfel încât, apreciem noi, va fi un întreg șantier în toate zonele din oraș”, a declarat primarul Lucian Micu.

Din împrumutul bancar, peste 2,7 milioane de lei au fost alocați pentru finalizarea modernizării Pietonalului Ștefan cel Mare, însemnând refacerea parapeților, a scărilor și a terasamentului, astfel încât agenții economici care au spații la parter să nu mai aibă de suferit din cauza infiltrațiilor. Tot din împrumut se vor consolida și reface instalațiile la Grădinița nr. 2 cu program prelungit „Muguri de Lumină”, pentru care s-au alocat peste 3,1 milioane de lei, dar și pentru consolidarea Grădiniței nr. 2 cu program prelungit (Casa Constantin C. Iliescu), situată vizavi de Casa Căsătoriilor, pentru care din împrumut se vor asigura lucrări de circa 667.000 de lei. Investiții se vor face și în reabilitarea corpului B al Școlii „Vasile Alecsandri”, pentru care se vor aloca 1,3 milioane de lei din împrumut.

Din împrumutul bancar se vor asigura și parte din lucrările la proiecte depuse pentru accesarea de fonduri europene, cum ar fi Cinematograful Unirea și creșa din Smirodava, proiecte aflate în evaluare. Astfel, pentru consolidare, recompartimentare, instalații, lucrări de arhitectură și dotări necesare Centrului Multicultural Unirea se vor aloca sume de peste 8,4 milioane de lei. Pentru creșterea eficienței energetice a creșei din Smirodava, ce va conține inclusiv partea de dotare, se vor aloca peste 5 milioane de lei. Autoritățile locale intenționează să aloce bani din împrumut și pentru clădirea în care a funcționat azilul de pe Veronica Micle, iar pentru suma de circa 2,6 milioane de lei imobilul va fi reabilitat și va primi o nouă funcționalitate, de centru cultural comunitar, unde se vor desfășura activități ale ONG-urilor ce-și vor dori să se implice activ în viața municipiului.

În ceea ce privește amenajare de spații verzi, din împrumutul bancar se vor aloca circa 872.000 de lei pentru reabilitarea zonelor verzi delimitate de străzile Smirodava – C.A.Rosetti – Mihai Eminescu – bulevardul Republicii, pe o suprafață de 7,8 hectare. Lucrările vor presupune defrișarea și îndepărtarea vegetației îmbătrânite, gazonări și plantări arbori ornamentali, plus montare de mobilier stradal.

Investiții din împrumutul bancar se vor face și în infrastructură. Astfel, pentru modernizarea a 12 străzi din cartierul Bălcescu și a cinci din cartierul Petru Rareș se vor cheltui peste 12 milioane de lei. În cartierul Bălcescu se vor moderniza străzile Salciei, Prundului, Zebrei și Fundătura Zebrei, Sarata, Zimbrului, Cocorului, Vișinilor, Ciocârliei, Cărămidăriei, Zambilelor, Fundătura Cânepii, pentru acestea urmând să se aloce suma de 9.059.882,85 lei. În cartierul Lipovenesc, se vor moderniza, în cuantumul sumei de circa 2,3 milioane de lei, străzile:  Avram Iancu, Fundătura Crișan, Nicolae Bălcescu, Izvor și Ion Luca Caragiale.

Pentru reabilitarea trotuarelor de pe diverse străzi, din împrumutul bancar s-a alocat suma de 4,7 milioane de lei, suficientă pentru modernizarea trotuarelor de pe 23 străzi din oraș. Vor fi realizați 39 de mii de metri pătrați de trotuare, pe o lungime însumată de circa 25,5 kilometri, aferenți străzilor: Roman-Mușat (între B-dul Republicii și str. Mihai Viteazul), Aviatorilor, 22 Decembrie, Dr. Koch, Eroilor, Parcului, Martir Horia, Sucedava (între str. Oituz și B-dul Nicolae Bălcescu), Castanilor, Păltiniș, Miron Costin, Petru Rareș (între Ștefan cel Mare și Miron Costin), Soldat Porojan, Plevnei, Albinelor, Mihai Viteazul, Republicii (între str. Anton Pann și Bogdan-Dragoș), Bogdan-Dragoș (între B-dul Roman-Mușat și B-dul Republicii), Ecaterina Teodoroiu, Păcii, Gloriei și Mihai Eminescu.

În ceea ce privește amenajarea de parcări, autoritățile locale intenționează să cheltuiască din împrumut circa 2,6 milioane de lei pentru modernizarea a 800 de locuri de parcare de reședință în diverse cartiere ale orașului.

Tot din împrumut se intenționează și extinderea rețelei de gaze naturale pe 29,5 kilometri în cartierul Nicolae Bălcescu și în alte zone nealimentate cu gaze naturale, suma alocată fiind de 4.664.222,62 lei.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 2
  • iulian 6 ani ago

    nu stiu in ce consta modernizarea unei parcari si as dori sa aflu mai mult …..dar 2,6 milioane lei ptr. 800 locuri de parcare inseamna 3250 lei sau 700 euro ptr. un loc….ml se pare cam mult…as dori mai multe informatii…

  • Bani imprumutati ? Si de unde se vor lua banii la datul inapoi ? Ca doar nu dati nimic la export.