Care sunt proiectele pentru care Primăria Roman vrea să împrumute 75 de milioane de lei

HomeSocial

Care sunt proiectele pentru care Primăria Roman vrea să împrumute 75 de milioane de lei

În ședința Consiliului Local Roman de la finalul săptămânii trecute, consilierii locali romașcani au aprobat un proiect de hotărâre privind aprobarea contractării de către municipalitate a unei finanțări rambursabile în valoare de până la 75.000.000 de lei (circa 15.000.000 de euro). Conform inițiatorului proiectului, primarul Leonard Achiriloaei, fondurile sunt destinate pentru finanțarea a zece proiecte care ar urma să fie implementate în anii următori în municipiul Roman.

„Le mulțumesc reprezentanților Consiliului Local că au înțeles necesitatea și oportunitatea pentru această viziune, de aprobare pentru o perioadă viitoare, pe termen mediu și lung, a unei finanțări rambursabile în valoare de 75 de milioane de lei, pentru a asigura cofinanțarea și finanțarea a zece obiective importante pentru municipiul Roman pe care le-am trecut pe lista de priorități. Pregătim lucruri care să aibă în viziune dezvoltarea Romanului nu pentru un an – pentru doi, ci pentru o perioadă mai îndelungată”, a afirmat primarul Leonard Achiriloaei în cadrul conferinței de presă de vineri, 20 septembrie.

Ce proiecte vizează autoritățile

Primele șase proiecte, pentru care municipalitatea pregătește și cereri de finanțare de fonduri europene în cadrul Programului Regional, pentru perioada 2021-2027, se referă la: noul Aqua Park din zona ștrandului, amenajarea de noi coridoare cicliste, creșterea mobilității urbane prin completarea parcului de autobuze electrice, reabilitarea Școlii „Calistrat Hogaș”, reabilitarea Corpului D al Colegiului Național „Roman-Vodă” și amenajarea de noi parcuri și spații verzi în municipiul Roman. Valoarea totală a acestor șase proiecte se ridică la suma de 237.676.752,87 lei, din care fonduri estimate nerambursabile de la Uniunea Europeană în valoare de 147.650.419,63 lei, iar contribuția Municipiului Roman la cheltuielile eligibile și neeligibile este estimată la suma de 31.572.887,29 lei.

Alte patru proiecte, pentru realizarea unor obiective de investiții publice de interes local cu finanțare din resurse proprii inclusiv din împrumutul intern rambursabil, se referă la: modernizarea de străzi în cartierul Primăverii, sistematizarea zonei strada Cuza Vodă – Pietonal Ștefan cel Mare prin construirea de parcări semiîngropate, schimbarea învelitorii și reabilitarea luminatoarelor la Hala Centrală, precum și modernizarea rețelelor de apă pe străzile Ștefan cel Mare, Bogdan Dragoș, Aprodu Arbore, Sucedava, Speranței și bulevardul Roman Mușat – tronson II. Valoarea totală a acestor patru proiecte se ridică la suma de 58.443.445,95 lei, din care suma de 43.417.112,71 lei se dorește a fi finanțată din împrumutul intern rambursabil.

„Trebuie să precizez că accesarea acestui împrumut nu afectează gradul de îndatorare al municipiului Roman într-o zonă de panică, să spun, pentru că gradul de îndatorare pentru administrațiile publice locale aprobat de Ministerul de Finanțe este de până la 30%, iar și cu acest împrumut am ajunge undeva până la în jur de 22%. Dar trebuie să ținem cont de faptul că acest împrumut va intra în execuție cel mai devreme undeva la mijlocul anului viitor, dacă toate lucrurile vor fi într-o zonă de liniaritate, iar imediat, sfârșitul anului 2025 – anul 2026, se va finaliza un alt împrumut pe care îl are Primăria în derulare, de 15 ani în urmă, și evident că în acel moment se va reveni la un grad de îndatorare mult mai mic. Este foarte dificil să susții doar cu veniturile din bugetul local această cofinanțare la proiecte importante, unde ai nevoie de sume foarte mari într-un timp relativ scurt și, altfel, nu poți să duci mai departe proiecte de anvergură”, a mai declarat primarul Leonard Achiriloaei.

Dezbaterile din Consiliul Local de săptămâna trecută pe marginea acestui proiect pot fi urmărite în continuare sau la acest link:

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0