Prima paginăEconomie

Impozite plătite cu cardul

Dimensiune text

Noua măsură va înlocui, în timp, actualul sistem de plată online a impozitelor. Măsura este salutată de reprezentanţii administraţiei publice locale, dar nu fără rezerve.

Romaşcanii vor putea, în curând, să plătească prin intermediul cardului impozitele şi taxele pe care le datorează bugetului local. O ordonanţă de urgenţă adoptată de Guvern introduce această nouă metodă de plată în relaţia instituţii publice-contribuabili. Trezoreria Statului va fi autorizată ca acceptator de plată cu cardul bancar şi va presta acest serviciu pentru toate instituţiile publice. Astfel, romaşcanii nu vor trebui să treacă pe la bancomat înainte de a se prezenta la ghişeul Direcţiei de Taxe şi Impozite Locale.

Conform reprezentanţilor Ministerului Finanţelor, implementarea acestui sistem nu va genera costuri pentru instituţiile publice care vor încasa venituri bugetare, întrucât se utilizează sistemul actual de decontare utilizat în relaţia cu Trezoreria Statului, iar comisioanele de decontare vor fi suportate de la bugetul de stat.

Măsura este salutată de reprezentanţii administraţiei publice locale, dar nu fără rezerve. „După ce vom avea normele de aplicare, ne vom alinia acestor noi reguli. Nu este dificil să punem la dispoziţie un POS pentru cei care vor să plească prin intermediul cardului. Problema o reprezintă comisioanele, pentru că băncile nu vor presta acest serviciu în mod gratuit”, a afirmat Lucian Micu, viceprimarul municipiului Roman.

Noua măsură va înlocui, în timp, actualul sistem de plată online a impozitelor – ghiseul.ro, un portal care oferă posibilitatea achitării de acasă sau de la birou a taxelor către bugetul local, dar care nu-l scapă pe contribuabil de un drum până la Direcţia de Taxe şi Impozite, deoarece prima dată trebuie completat un formular pentru ca utilizatorul să primească un cod de identificare. Anul acesta, peste 160 de romaşcani au cerut administraţiei locale codul unic pentru plata online a taxelor.

COMENTARII

WORDPRESS: 0