Prima paginăActualitate

Impozite duble pe maşinile “de fiţe”

Dimensiune text

Noua grilă de impozitare îi avantajează pe cei care au autovehicule cu capacitatea cilindrică de pînă la 2.000 de centimetri cubi. Cei care conduc maşini puternice vor plăti impozite duble, de anul viitor.

 

 

Impozitele pe mijloacele de transport, practicate anul viitor, vor da bătăi de cap celor care deţin maşini “de fiţe”, dar şi firmelor care utilizează autovehicule cu capacitate cilindrică mare. În timp ce vestea bună este aceea că impozitele vor fi mai mici decît cele propuse de Guvern în martie 2012, vestea rea este că, pentru posesorii de autovehicule cu capacitatea cilindrică mai mare de 2.000 de centimetri cubi, impozitele se vor dubla.

Pentru motoretele, scuterele, motocicletele şi autoturismele cu capacitatea cilindrică de pînă la 1.600 de centimetri cubi, inclusiv, noua grilă de impozitare prevede aplicarea unui impozit de opt lei pe fiecare 200 de centimetri cubi sau fracţiune din acesta. Nivelul impozitului rămîne nemodificat faţă de cel din anul 2012. Posesorii de autoturisme cu capacitatea cilindrică între 1.601 de centimetri cubi şi 2.000 de centimetri cubi, inclusiv, vor plăti 18 lei pe fiecare 200 de centimetri cubi sau fracţiune din aceştia, impozitul fiind egal cu cel din anul 2012.

Posesorii de autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.001 de centimetri cubi şi 2.600 de centimetri cubi, inclusiv, vor plăti 72 de lei faţă de 36 de lei – cît plăteau pînă acum, iar cei care deţin autoturisme cu capacitatea cilindrică între 2.601 de centimetri cubi şi 3.000 de centimetri cubi, inclusiv, vor plăti 144 de lei pe 200 de centimetri cubi sau sau fracţiune din aceasta, faţă de 72 de lei, cît plăteau pînă acum. Cei care au autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 centimetri cubi vor trebui să plătească 290 de lei pe fiecare 200 de centimetri cubi sau fracţiune, faţă de 145 de lei – cît plăteau pînă acum.

În opinia oamenilor de afaceri din Roman, măsura de dublare a impozitelor pentru maşini de peste 2.000 de centimetri cubi nu este întocmai justificată. „Capacităţi cilindrice mari nu au doar maşinile “de fiţe”, ci şi unele autoturisme cu care noi transportăm muncitorii la lucru. În plus, în cazul persoanelor fizice, nu toate maşinile cu capacitate cilindrică mare au fost scumpe. Unii au cumpărat maşini second hand care, deşi au capacitate cilindrică mare, au costat  mult mai puţin decît o maşină nouă, cu o capacitate cilindrică de pînă în 1.600 de centimetri cubi. Trebuie găsite alte modalităţi de impozitare. De exemplu, statul ar putea percepe o taxă la vînzarea autoturismelor, vînzare făcută exclusiv prin acte înregistrate la notariat, nu cu acte de mînă. Dacă vor continua cu majorările de impozite, probabil vom ajunge să vindem maşinile cu capacitate cilindrică mare şi să ne cumpărăm maşini cu capacitate mai mică de 2.000 de centimetri cubi„, au spus aceştia.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • conu 9 ani

    cumva, cu Tuareg, diverse X-uri al BMW, Land Rover se cara muncitorii la lucru??? s-au cu ele se fac niste „reglari” de TVA???