Prima paginăEconomie

Impozit de 1,5% din valoarea construcţiei

Dimensiune text

Impozitul pe construcţii a fost introdus prin OUG nr. 102/2013 şi va fi plătit de toate societăţile comerciale de stat sau private.

Acest impozit este aplicat persoanelor juridice, din 1 ianuarie 2014, şi este direcţionat către bugetul de stat. Sunt vizate construcţiile industriale şi agricole, construcţiile pentru transporturi poştă şi telecomunicaţii, construcţiile hidrotehnice, construcţiile pentru afaceri, comerţ şi depozitare, construcţiile de locuinţe şi social-culturale, construcţiile pentru transportul energiei electrice, construcţiile pentru alimentare cu apă, canalizare şi îmbunătăţiri funciare, construcţii pentru transportul şi distribuţia petrolului, gazelor, lichidelor industriale, aerului comprimat şi pentru termoficare. De la plata acest impozit vor fi exceptate instituţiile publice, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, asociaţiile, fundaţiile şi alte persoane juridice fără scop patrimonial. Impozitul pe construcţii speciale se va calcula prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior.

Firmele care îşi încetează activitatea în cursul anului au obligaţia de a declara şi plăti impozitul până la data încheierii perioadei din an în care persoana juridică a existat, iar persoanele juridice nou-înfiinţate datorează impozitul pe construcţii începând cu anul fiscal următor.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0