Iluminatul public – cat este de important si care sunt cele mai eficiente si eco-friendly sisteme de iluminat?

HomeAdvertorial

Iluminatul public – cat este de important si care sunt cele mai eficiente si eco-friendly sisteme de iluminat?

Iluminatul public face parte din sfera serviciilor necesare oricarei localitati. Acesta poate fi realizat in multe moduri insa, care este cel mai eficient? De-a lungul timpului, orasele, comunele sau satele au cautat cele mai bune metode pentru a ilumina cu un cost cat mai redus, pentru a putea satisface toate nevoile locuitorilor. Iluminarea trebuie sa se faca pe tot teritoriul localitatii, in zonele rutiere, pietonale, arhitecturale sau ornamentale.

Iata top 3 cele mai eficiente modalitati prin care se poate realiza iluminarea stradala cu costuri reduse:

1. Panouri solare

Mediul inconjurator este extrem de important pentru o calitate superioara a vietii, astfel ca acesta trebuie protejat cu orice scop. Pentru a face acest lucru posibil, au fost create panourile solare. Ele ofera un consum optimizat, fiind extrem de apreciate pentru eficienta lor. De asemenea, reprezinta solutia de azi pentru o energie verde, care sa nu foloseasca resurse consumabile. Exista si in Romania localitati care incearca sa salveze mediul si sa reduca substantial costurile si care au implementat aceasta solutie. Aceste comune verzi au optat pentru implementarea unor panouri fotovoltaice, care stocheaza energia solara de pe timpul zilei, pentru a o putea emite pe tot parcursul noptii.

2. Lampi led solare

O alta metoda eficienta pentru a putea beneficia de un iluminat stradal nedaunator mediului inconjurator este instalarea lampilor led stradale solare. La fel ca si panourile solare, acestea functioneaza cu energie primita de la soare. Spre deosebire de panouri insa, nu sunt plasate toate intr-un loc, de unde energia este apoi repartizata catre toate zonele din localitate. Lampile led sunt, pur si simplu, plasate in zonele rutiere sau pietonale. Poti sa vezi aici lampi led solare pentru iluminare stradala, de la led-zone.ro, care ofera o energie electrica eficienta, permanenta si cu un cost redus. Acestea au atasate mici panouri care sa retina energia solara, pentru a putea sa o emita treptat la lasarea intunericului si reprezinta solutia perfecta pentru orase sau comune, putand fi amplasate oriunde pe raza lor.

3. Orice tip de iluminare folosind sistemul de dirijare

Sistemul de dirijare este o metoda extrem de eficienta si este folosita in multe orase din tara. Acesta ajuta la economisirea energiei electrice si este prietenos si cu mediul inconjurator, prin faptul ca emisile de CO2 sunt reduse. Deoarece, pe timpul noptii, circulatia nu este intensa nici pe partea pietonala, nici pe cea rutiera, lampile plasate vor functiona la o capacitate putin mai redusa, de 70-80 la suta la lasarea intunericului, urmand ca, spre dimineata, sa fie setate la 20 la suta. Acest sistem de dirijare s-a dovedit a fi foarte folositor in mediul rural, unde suma oferita pentru serviciile comunitare este mai mica decat in cel urban.

In concluzie, deoarece mediul inconjurator este extrem de important, se implementeaza constant diverse modalitati de a se putea furniza energia electrica necesara, fara a se folosi resurse consumabile si fara ca aceasta sa fie afectat. Participa si tu!

Sursa foto: Pexels.com

Comentarii

WORDPRESS: 0