Prima paginăEconomie

IFN-urile acordă credite prin SMS

Dimensiune text

Instituţiile financiare nebancare şi-au diversificat portofoliile şi au ajuns să acorde credite în urma solicitărilor online sau prin SMS.

Condiţiile vitrege în care se poate lua un credit bancar le simt tot mai puternic cei interesaţi de un împrumut. Dacă, în trecut, creditele se acordau cu buletinul şi cu un salariu mic, acum, pe lângă un morman de acte, îţi mai trebuie şi un venit rezonabil pentru a putea convinge o bancă să acorde un împrumut. De toată această situaţia par să profite instituţiile financiare nebancare (IFN). Pe piaţa romaşcană activează mai multe, însă sediul nu este un impediment, deoarece sunt numeroase cele care funcţionează online şi acordă credite în întreaga ţară, atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Mai mult, în unele cazuri s-a ajuns în situaţia în care împrumuturile se acordă prin intermediul unui SMS sau online, asta după ce unitatea face verificările necesare. Și asta într-un timp record de doar câteva ore. Cel puţin aşa se promite la prima vedere pe site sau în pliantele din cutiile poştale pe care toţi le găsim.

Ai datorii? Nu contează

Am încercat să vedem care sunt condiţiile pentru obţinerea unui împrumut rapid, iar pentru asta am sunat o unitate nebancară care promitea astfel de credite. „Pentru a putea lua un credit, trebuie să aveţi adeverinţă de salariu, dar se poate şi fără aceasta, în anumite condiţii, dacă aveţi venituri din alte activităţi. Salariul trebuie să vă intre pe card, pentru a avea o siguranţă. Nu este important dacă mai aveţi alte datorii sau sunteţi înscris în Biroul de Credit”, ne-a informat o reprezentantă a unei unităţi nebancare.

În mod normal, în cazul în care un solicitant este înscris în Biroul de Credit, nici nu are rost să se obosească să solicite bani băncilor, deoarece acestea îl consideră că nu este un bun platnic, dar aici situaţia stă altfel. Practic, nu ne-a rămas decât să încărcăm online documentele solicitate. Este evident că este mult mai uşor să poţi lua un astfel de împrumut în comparaţie cu procedurile băncilor, dar toate au un cost. Astfel, dobânzile ar putea să fie mult mai mari şi, în multe cazuri, chiar sunt. Concret, la un împrumut contractat de 25.000 de lei pe o perioadă de doi ani, solicitantul trebuie să plătească o rată lunară de 1.700 de lei, iar în total va rambursa 40.752 de lei. Destul de mult, având în vedere suma luată iniţial. Potrivit statisticilor, numărul celor care apelează la astfel de instituţii este tot mai mare, iar specialiştii în finanţe atrag atenţia băncilor să repornească creditarea, chiar dacă într-un mod prudent.

Ponderea creditelor acordate de IFN-uri este în creştere

Valoarea creditelor acordate de IFN-uri este în creştere, iar asta demonstrează că beneficiarii se împrumută indiferent de costuri, ceea ce nu este bine şi nici sănătos pentru economie. În urmă cu doar o săptămână, Asociaţia Societăţilor Financiare (ALB), care reuneşte o parte dintre unităţile de profil, a anunţat că membrii săi, IFN-uri care acorda împrumuturi de consum, au acordat, în primul trimestru al anului 2015, credite în valoare de 113 milioane de euro, în creştere cu 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Creditele destinate consumului personal reprezintă 94% din total, respectiv 106 milioane de euro, în timp ce creditele industriale reprezintă 4% (5 milioane euro), iar creditele auto 2% (2 milioane de euro).

În ceea ce priveşte clasificarea pe categorii de vârstă ale debitorilor, 30% au fost credite acordate persoanelor care au peste 55 de ani, 25% persoanelor cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani, 21% persoanelor între 45 si 55 de ani, 20% persoanelor care aveau între 25 şi 35 de ani şi doar 4% persoanelor sub 25 de ani. Per total, persoanele fizice şi companiile aveau, la sfârşitul lunii noiembrie, credite în valoare de peste 27 miliarde de lei contractate de la instituţiile financiare nebancare.

Cei care vor să împrumute bani trebuie să fie atenţi, deoarece fostul preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor spunea, în cadrul unei conferinţe, că cele mai mari probleme privind clauzele abuzive nu se regăsesc neapărat la marile instituţii de credit din sistemul bancar, ci la unele instituţii financiare nebancare, cooperative de credit şi organizaţii tip CAR, unde e „nenorocire”.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0