Icoana aparține Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului și datează din 1872, anul în care s-a ridicat Spitalul „Precista Mare” la Roman. Prețiosul obiect de cult, cu valoare istorică, religioasă și sentimentală, a fost recuperat din București și va fi inclus în inventarul Arhiepiscopiei.
Icoana Precista Mare care a aparținut Episcopiei Romanului a revenit în urbea mușatină după 140 de ani. Icoana a ajuns în București în veacul XIX-lea, în împrejurări necunoscute. „Această icoană a aparținut Episcopiei Romanului din perioada episcopului Melchisedec Ștefănescu. În circumstanțe necunoscute – prin furt, mutată sau în condiții de prigoană -, icoana a dispărut. Pînă să ajungă în București, se crede că ar fi poposit vremelnic și în cîteva lăcașuri de cult din Ardeal„, a precizat preotul Andrei Ioniță, eclesiarhul Catedralei Arhiepiscopale „Sfînta Cuvioasa Parascheva” din Roman.
Icoana Precista Mare datează din anul 1872. Data coincide cu anul în care a fost ridicat Spitalul „Precista Mare” din Roman, iar semnătura episcopului Melchisedec Ștefănescu, cel mai de seamă cărturar și ierarh al Romanului medieval, sporește valoarea icoanei.
„Icoana Precista Mare este pictată pe lemn. Culorile s-au păstrat intacte chiar după un secol. Data și semnătura episcopului Melchisedec Ștefănescu se găsesc inscripționate în partea de jos a icoanei„, a spus preotul Andrei Ioniță.
Deși nu se află pe lista celor mai valoroase icoane făcătoare de minuni descoperite pe teritoriul României, întocmită la sfîrșitul al XIX-lea de episcopul Melchisedec Ștefănescu, icoana Precista Mare a fost cunoscută de romașcani ca vindecătoare de boli.
„Aducerea icoanei Precista Mare la Roman reprezintă o minune. Este momentul de început al restaurării clădirii Spitalului «Precista Mare» din Roman„, a spus preotul Andrei Ioniță.
PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a vorbit credincioșilor prezenți la slujbă duminică, 9 septembrie, după sosirea icoanei Precista Mare la Roman, că este un început al activității social-filantropice din Parohia „Precista Mare”.
„Este important faptul că această icoană a ajuns acasă. Anul menționat pe icoana Maica Precista este scris și pe frontispiciul Spitalului «Precista Mare» din Roman. Dacă ne uităm la chipul Maicii Domnului de pe această icoană, vom vedea că ne privește din orice loc am sta. Maica Precista vă privește pe toți astăzi (n.r. duminică, 9 septembrie) și, de aceea, nădăjduim să aline multe dureri și necazuri ale credincioșilor noștri„, a spus PS Ioachim Băcăuanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului la predica din duminica Sfinților Părinți Ioachim și Ana.
Ierarhul a binecuvîntat această icoană, arătînd dimensiunea duhovnicească a obiectului de cult.
Credincioșii se pot închina la icoana Precista Mare, care se află în Catedrala Arhiepiscopală „Sfînta Cuvioasa Parascheva” din Roman.
Reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului vor merge pe urmele icoanei și, după ce vor culege toate datele, le vor așterne într-o monografie completă a Spitalului și Bisericii „Precista Mare”.
După cum se cunoaște, bolnița Mănăstirii „Precista Mare” din Roman avea să se transforme, în 1872, în spitalul care a evoluat pînă astăzi, fiind, la vremea aceea, al doilea spital din Moldova.
Acest edificiu a fost realizat prin efortul lui Vartolomei Putneanul, egumenul mănăstirii, care a continuat voința predecesorului său, egumenul Gherasim Putneanul.
Comentarii