HomeReligie

Icoana care vindecă „seceta” de copii

Icoana sfîntă de la Trifești, cunoscută pentru rugăciunile făcute în perioada de secetă, va împlini în iunie 212 de ani. Legenda spune că icoana a fost găsită în apele Moldovei de un cioban aflat cu oile pe malul rîului. Trei familii din Botoșani, Satu-Mare și Oradea au devenit părinți după rugăciunile făcute la „Sfînta” de la Biserica „Sfîntul Ierarh Nicolae”.

 

 

Cel mai de preț odor ce înnobilează Biserica „Sfîntul Ierarh Nicolae” din Trifești este icoana Maicii Domnului cu pruncul Iisus. Loc de pelerinaj pentru oricine are nevoie de vindecare pentru trup și suflet, icoana de la Trifești sau „Sfînta”, cum i se mai spune, a rămas în locul unde, așa cum spune legenda, a fost găsită. Lucrată în lemn și îmbrăcată în argint în 1800, „Sfînta” de la Trifești este una din cele 15 icoane inventariate la 1869 de episcopul Romanului, Melchisedec Ștefănescu, ca fiind printre cele mai renumite din țară. Icoana și-a arătat puterea, aducînd ploaia în vremuri de secetă și scoțînd la iveală hoții nedescoperiți. Timpul a consemnat că icoana de la Trifești s-a dovedit protectoare pentru cei care au cerut, prin rugăciune, să aibă pruncii care împlinesc viața de cuplu.

 

Ciobanul care a salvat icoana, înmormîntat în curtea școlii

 

Biserica „Sfîntul Ierarh Nicolae” din Trifești a fost zidită de boierii locului, cu peste două sute de ani în urmă, pe locul unei vechi biserici de lemn cu hramul „Înălțarea Domnului”. Afectată de viituri, biserica de lemn a fost strămutată din vechea vatră a satului situată în albia secată a rîului Moldova. Legenda spune că ciobanul, aflat cu oile pe malul rîului, a văzut în albia acestuia o bucată de lemn, adusă de ape. Cînd și-a dat seama că bucata de lemn este, de fapt, o icoană, a prins-o cu un cîrlig și o frînghie și a scos-o din apă. Se spune că icoana a sîngerat în locul unde fusese străpunsă de cîrlig. Speriat că se află în mijlocul unui eveniment pe care nu îl poate descifra, ciobanul s-a rugat în fața icoanei pentru iertare. Noaptea, el a visat-o pe Maica Domnului, care i-a spus să ducă icoana găsită la biserica Trifești, fiindcă acolo este locul ei. De-a lungul timpului, s-au făcut nu mai puțin de opt încercări de a muta icoana în mănăstiri sau biserici mai mari din țară, dar încercările au fost zadarnice.

În fiecare an, cu o zi înainte de Înălțarea Domnului, preoții și credincioșii merg într-o procesiune cu icoana făcătoare de minuni la mormîntul ciobanului, situat în curtea școlii din satul Trifești, acolo unde se crede că își găsește odihna cel care a salvat icoana din apele învolburate.

  [sam id=”3″ codes=”true”]

 

Îmbrăcată în argint suflat cu aur, de 212 ani

 

Vechea biserică din lemn a fost strămutată pe deal, odată cu gospodăriile, de către Lupu Balș, mare logofăt și vornicul Țării de Jos, pe locul unde, în 1798, fiul său, Constantin Balș, mare logofăt al Țării de Jos a ridicat actuala biserică, așa cum reiese din pisania aflată desupra ușii de la intrare: „Acest Sfînt și Dumnezeesc lăcaș, unde se cinstește și se prăznuiește hramul Sfîntului «Ierarh Nicolae», s-a zidit din temelie și pînă s-a săvîrșit cu toate cele trebuitoare, cu cheltuiala Domniei sale Constantin Balș, vel logofăt de Țara de Jos, fiul răposatului Lupu Balș, vel Logofăt și a iubitei soții Ancuța, fica răposatului Constantin Catargiu vel Logofăt, care s-a gătit în anul 1799 august 15, spre veșnica pomenire și dorința mîntuirii a sufletelor Domniilor Sale și tot neamul”.

Icoana Maicii Domnului va împlini în acest an 212 ani de cînd a fost îmbrăcată în argint suflat cu aur. Mărturie stă inscripția de pe îmbrăcămintea icoanei făcută de Iordache Rusit la 20 iunie 1800: „Această Sfîntă Icoană a Preasfintei Stăpînei noastre Născătoare de Dumnezeu și pururea fecioarei Maria, ce să află la biserică în satul Trifești s’au ferecat cu toată cheltuiala Dum. Iordache Rusit …, care s-a săvîrșit la anul 1800 iunie 20 …”

 

„Sfînta” de la Trifești, de 20 de ani în grija părintelui Eva

 

După legenda ciobanului de pe malul rîului Moldova, generații de săteni din Trifești au apelat, la vreme de secetă, la puterea icoanei de la Trifești. În verile secetoase, „Sfînta” este scoasă pe cîmpuri pentru slujbele speciale menite să aducă ploaia. Această minune a făcut ca „Sfînta” să fie împrumutată și de alte parohii din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului și Iașului, nu doar pentru „chemarea” ploii, ci și pentru alte nevoi ale credincioșilor.

„Icoana noastră are o istorie care se întinde pe mai bine de 200 de ani. Este cunoscută ca icoana aducătoare de ploaie. Se știe că, în timpul secetei din 1946, icoana de la Trifești a fost purtată de la un capăt la altul al țării pentru rugăciunile ei împotriva uneia dintre cele mai aspre secete cunoscute de România. Este o icoană foarte solicitată de credincioșii care au suferințe fizice. Sînt cunoscute slujbele Sfîntului Maslu care se fac vinerea”, spune părintele Dorel Eva, cel care păstorește de peste 20 de ani Biserica „Sfîntul Ierarh Nicolae” din Trifești. „Sfînta” de la Trifești a fost căutată și de familiile care și-au dorit copii. Acolo unde știința nu a mai putut face nimic, a făcut rugăciunea, spune părintele Eva.

„Distanța nu a fost un obstacol pentru cei care au crezut cu adevărat în puterea rugăciunilor la icoana de la Trifești. Trei familii din Botoșani, Satu-Mare și Oradea au venit la biserică să mulțumească lui Dumnezeu pentru că li s-a împlinit un vis, acela de a avea un copil, deși medicii s-au arătat sceptici că vor mai putea fi vreodată părinți. E un sentiment special să vezi cum tristețea celor care vin la biserică să-și spună necazul se schimbă în bucurie cînd visul devine realitate. Una dintre familii s-a reîntors la Trifești cu copilul, să-i mulțumească Sfintei”, povestește părintele Eva.

Cei pentru care distanța este o povară sau o cheltuială pe care nu și-o permit trimit la biserică pomelnice prin poștă. Ca să le vină în ajutor, părintele Dorel Eva a pus la punct și un site al parohiei, cu toate informațiile necesare -http://parohiatrifesti.ro/ .

Deși Biserica „Sfîntul Ierarh Nicolae” este, de mulți ani, loc de pelerinaj pentru credincioșii din toată țara, lucrările de amenajare ale ansamblului lăcașului de cult s-au făcut pe etape și cu eforturi financiare deosebite, venite numai din partea credincioșilor. „Ce poți face, să faci cu banul văduvei. Se adună mai greu, dar ține mult”, a spus părintele Eva.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Mdaaaaaa, bună această remarcă din titlu, asta în contextul în care „Sfînta” de la Trifeşti este (re)cunoscută în mod deosebit drept grabnic aducătoare de ploaie…
    Iată ce (mai) spun cei care (re)vin mereu la „Sfîntă” 🙂
    http://youtu.be/_d-Htl5SK_A