Prima paginăRoman

Hoții nu au Dumnezeu: Au furat banii de la lumînări

Dimensiune text

Dintr-o biserică din Roman, două persoane au furat peste 400 lei, bani proveniți din vînzarea lumînărilor. Preotul paroh i-a pus în gardă pe credincioși, mai ales că, săptămîna aceasta, lăcașul de cult va găzdui moaștele a doi sfinți. La o altă biserică, preoții au pus un paznic care supraveghează mulțimea în timpul slujbelor.

 

Hoții nu dau înapoi de la nimic atunci cînd pot fura ușor bani sau alte bunuri. Așa se face că nici bisericile nu sînt ferite de astfel de persoane, care, asemenea unui lup în blană de oaie, par, deseori, creștini devotați, în ciuda intențiilor reale.

De curînd, ținta hoților a fost biserica „Sfîntul Vasile cel Mare”, de lîngă Spitalul Municipal de Urgență Roman. Două persoane au intrat în biserică și, sub pretextul că vor să cumpere o icoană, una din ele l-a ținut ocupat pe omul care vinde la lumînări, un pensionar cu frică de Dumnezeu. Bătrînul, dornic să arate potențialului cumpărător ce fel de icoane are, nu a observat că, în acest timp, cealaltă persoană a umblat în sertarul cu bani. Omul și-a dat seama despre ceea ce s-a întîmplat cu adevărat abia cînd a deschis din nou sertarul și a observat că lipsesc 430 de lei. „Totul s-a întîmplat cu noi în biserică, la sfîrșitul unei slujbe. Au avut un curaj mare, să fure din biserică. Este inimaginabil!„, a spus preotul Florin Țuscanu, parohul bisericii „Sfîntul Vasile cel Mare”.

Pentru că luni, 28 mai, la această biserică vor sosi moaștele Sfîntului Haralambie și ale Sfîntului Procopie, preotul Țuscanu s-a decis să povestească acest episod neplăcut la predică. „Este normal să-i avertizez pe credincioși asupra a ceea ce se poate întîmpla, chiar dacă nu este normal ca un credincios să stea cu ochii pe geantă și pe portofel la biserică, în loc să se gîndească la cele sfinte„, a mai spus preotul Florin Țuscanu.

Protopopul de Roman a precizat că, pentru evenimentul de luni, va cere ajutorul Poliției Locale și al Jandarmeriei, în condițiile în care zece consilieri parohiali vor veghea la desfășurarea ceremonialului religios.

Tot din cauza incidentelor dese de acest fel, la Biserica „Pogorîrea Sfîntului Duh”, cunoscută romașcanilor și ca „Biserica Armenească”, preoții au decis să pună un paznic, în zilele de sărbătoare, cînd la slujbă vin mulți credincioși. „Este o decizie internă a parohiei. Un consilier bisericesc supraveghează ceea ce se întîmplă în biserică, iar oamenii îl pot identifica datorită ecusonului pe care îl poartă. Măsura este foarte bună și poate fi extinsă și în alte parohii, dacă situația o impune„, a precizat preot Florin Țuscanu, protopop de Roman.

Polițiștii îi sfătuiesc pe oameni să facă plîngere, pentru ca astfel de acțiuni să fie stopate de oamenii legii. Și preoții intră în această categorie, mai ales că la Poliția Roman nu s-a primit nici o sesizare cu privire la incidentul de la Biserica „Sfîntul Vasile cel Mare”. „Este bine ca oamenii să se adrezese Poliției, fiindcă, de cele mai multe ori, persoanele care acționează, dacă nu sînt denunțate, continuă  activitatea infracțională„, a explicat subcomisar Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului de Poliție al Județului Neamț.

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • teofana 9 ani

    are vanzare buna de lumanari Tuscanu Florin…are cea mai bogata parohie din oras…se aude ca hotul a fost prins. Este fostul preot de la acea biserica, parintele mecanic Antoci Ion.