Prima paginăActualitateNeamt

Hoții minori sunt învățați, pe bani europeni, să nu mai fure

Dimensiune text

Cel puţin 24 de copii din Roman sunt în atenţia poliţiştilor din cauza faptelor comise. În zece cazuri, adulţii care trebuiau să aibă grijă de copii s-au ales cu dosar penal. De o campanie naţională împotriva infractorilor fără răspundere penală, făcută cu fonduri euopene, a beneficiat doar o școală din Piatra Neamț. 

În 2014, Poliţia municipiului Roman a soluţionat 29 de dosare penale cu autori minori de până în 14 ani. În 22 de cazuri a fost vorba de autori unici, dacă minorul a acţionat singur. În total, au fost identificaţi 24 de minori – 15 băieţi şi nouă fete. Dintre aceştia, 19 nu frecventau nicio formă de învăţământ, iar ceilalţi abia mai dădeau pe la şcoală. Din cele 29 de dosare penale, 22 au fost întocmite pentru furturi, iar celelalte au fost întocmite pentru tâlhării şi distrugere. Din cauza minorilor prinşi pe picior greşit au fost întocmite, anul trecut, zece dosare penale părinţilor. Adulţii au fost cercetaţi pentru rele tratamente aplicate minorilor.

După numeroase semnale apărute în presă cu privire la comportamentul minorilor ce nu au răspundere penală, dar comit infracţiuni, autorităţile au atras fonduri europene pentru o campanie naţională privind delicvenţa juvenilă. Campania „Copilărie fără delincvenţă” a fost iniţiată de Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Institutul Pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, cu sprijinul Ministerului de Interne din Cehia şi Bulgaria. Finanţarea acestei campanii a fost asigurată prin programul de granturi al Comisiei Europene „Prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii ” şi se va derula până în luna martie.

„Proiectul «Copilărie fără delincvenţă» a fost iniţiat în urma identificării nevoii de a intensifica activităţile de prevenire a criminalităţii în rândul minorilor care nu au împlinit vârsta răspunderii penale, respectiv 14 ani. Atât datele statistice, cât şi constatările din teren ale poliţiştilor şi asistenţilor sociali au condus către concluzia că aceşti minori reprezintă un grup vulnerabil din punct de vedere infracţional. În acest context, scopul campaniei este creşterea eficienţei programelor de prevenire a delincvenţei juvenile la minorii cu vârsta sub 14 ani şi creşterea gradului de informare a elevilor, a părinţilor şi a cadrelor didactice”, se arată într-un document al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ.

Reprezentanţii IPJ Neamţ susţin că prin aceste acţiuni se urmăreşte atât informarea cetăţenilor cu privire la fenomenul delincvenţei juvenile, cât şi conştientizarea publicului ţintă (minori, părinţi, profesori) cu privire la prevederile legale şi modalităţile concrete de prevenire a delincvenţei juvenile la minorii sub 14 ani. Doar că acţiunile IPJ Neamţ au vizat o singură şcoală din judeţ – din municipiul Piatra Neamţ -, deşi probleme cu delicvenţa juvenilă sunt şi la Roman.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0