Hoții au furat curent în 2022 cât pentru 14.000 de apartamente

HomeActualitate

Hoții au furat curent în 2022 cât pentru 14.000 de apartamente

Valoarea estimată a prejudiciului se ridică la circa 10 milioane de lei. Improvizațiile în scop de fraudă pot duce la accidente cu urmări ireversibile. Calitatea serviciului de distribuție este afectată de consumul fraudulos prin perturbații induse în rețea.

Inspecția energetică, structură specializată din cadrul Delgaz Grid, a identificat, în perioada ianuarie – octombrie a anului în curs, 937 de cazuri de consum fraudulos, 496 dintre acestea fiind la gaze naturale, iar 441 la energie electrică, informează reprezentanții companiei. Pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului, au fost întocmite și transmise către instituțiile abilitate 753 de plângeri penale, 650 pe segmentul de energie electrică și 103 pe cel de gaze naturale.

În 2021 (perioada aprilie-decembrie), au fost identificate 1.069 de fraude, din care 639 la gaze naturale și 430 la energie electrică. Au fost transmise 416 plângeri penale, 77 pe segmentul de gaze naturale și 339 pe segmentul de electricitate.

„De cele mai multe ori, consumul fraudulos se realizează prin instalații clandestine, cu materiale de o calitate îndoielnică și evident, fără nicio respectare a normelor de construcție a instalațiilor și de siguranță și sunt executate de așa-ziși «meseriași» ce nu au nicio calificare în domeniul energiei electrice sau al gazelor naturale. Orice astfel de instalație improvizată constituie o sursă de incendiu, electrocutare, explozie, intoxicație etc. Pentru un câștig nesemnificativ în raport cu consecințele posibile, iluzoriu, oamenii își riscă bunurile, locuința, afacerea, sănătatea sau chiar viața. Pot avea de suferit atât cei care «beneficiază» direct de consumul fraudulos, dar și persoanele, locuințele, agenții economici din apropiere. Oare merită?”, au precizat reprezentanții Delgaz Grid.

Performanțele rețelelor de distribuție sunt afectate de improvizațiile și instalațiile clandestine. La fel și protecțiile și automatizările ce sunt proiectate și reglate ținând cont de un consum cunoscut, declarat. În cazul fraudelor, consumul nu este cunoscut și atunci nici rețelele nu funcționează la parametri normali, având de suferit și consumatorii onești ce își plătesc cu regularitate facturile.

Consumul fraudulos înseamnă și pierderi financiare pentru companie, dar și creșterea unor cheltuieli pentru consumatori. Intervențiile ilegale afectează consumatorii onești prin întreruperi ale serviciului de distribuție, parametri neconformi ai energie furnizate.

Cantitatea de energie sustrasă în cele 937 de cazuri descoperite în acest an se ridică la circa 20,5 GWh, valoarea estimată a prejudiciului fiind de aproape 10 milioane de lei.

„Pentru o reprezentare comparativă, 20,5 GWh (20.500.000 kWh) înseamnă consumul anual de electricitate a aproape 14.000 de apartamente (la un consum mediu de 150 kWh/lună) sau de gaze naturale a peste 2.000 de apartamente (la un consum de 1.000 mc/an, echivalent cu aproximativ 10.000 kWh/an). În 2021, cantitatea de energie consumată fraudulos a fost de aproximativ 28,3 GWh, iar valoarea acesteia de aproape 20,5 milioane lei. Totodată, consumul fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal. Delgaz Grid nu tolerează aceste acțiuni ilegale. De aceea, acțiunile de identificare și limitare a consumului fraudulos derulate de specialiștii noștri au caracter permanent”, mai arată reprezentanții Delgaz Grid.

Și, nu în ultimul rând, consumatorii onești pot fi afectați într-o măsură mai mare decât companiile de distribuție de aceste practici ilegale. De aceea, compania apelează la spiritul lor civic, dar și la reflexul de a se proteja de riscurile menționate și le solicită să transmită situațiile de potențial consum fraudulos de care iau cunoștință la adresa de e-mail: raporteazafrauda@eon-romania.ro sau la cea mai apropiată unitate de poliție.

De asemenea, pentru siguranța clienților, se recomandă următoarele măsuri de prevenție:
– NU lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze naturale;
– NU acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri mai mici;
– NU acceptați folosirea unor materiale care nu sunt dedicate instalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (ex. izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz etc.).

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0