HomeCultural

Horia Mihail şi „Pianul Călător” vin la Roman

Pe 12 mai, pianistul se va reîntâlni cu publicul romaşcan şi cu unul dintre pianele călătoare, rămas în urbea muşatină din 2013.

Pianistul Horia Mihail revine la Roman pe 12 mai, cu spectacolul „Pianul călător”, care va fi susţinut pe scena Casei de Cultură, de la ora 19.00.

După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Aşa a început călătoria pianelor prin ţară. Horia Mihail şi „Pianul călător” au pornit în cea de-a cincea călătorie, prin toate zonele istorice ale ţării, pentru a se întâlni cu iubitorii muzicii şi a le face primăvara mai frumoasă.

pianist Horia Mihail 24041Turneul din acest an a început din 22 martie şi se va finaliza pe 20 mai. Vor fi susţinute recitaluri şi concerte cu orchestra în 20 de localităţi din ţară. Scopul acestui turneu de amploare este acela de a aduce bucurie publicului şi de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă.

Pianul a trecut prin Luduş,  Baia de Arieş şi Alba Iulia şi va ajunge la Casa de Cultură din Deva, unde va rămâne. La Roman şi Tulcea, pianistul se va reîntâlni şi cu celelalte piane călătoare, rămase în aceste localități în 2013 şi 2014.

În acest an, Horia Mihail prezintă publicului poveşti muzicale care stau sub semnul romantismului, al prieteniei şi recunoştinţei. Muzicianul va interpreta piesele celor mai reprezentativi compozitori ai romantismului, care au transpus pe clapele pianului trăirile lor cele mai profunde, lăsându-ne partituri emoţionante, ce îndeamnă la visare.

Recitalul lui Horia Mihail cuprinde cele şase „Klavierstücke op. 118”, unele dintre cele mai iubite piese pentru pian solo scrise de Johannes Brahms şi dedicate Clarei Schumann, o ultimă partitură publicată în timpul vieţii muzicianului. Va continua cu „Aprés une lecture de Dante”, de Franz Liszt, şi se va încheia cu „Scènes mignonnes sur quatre notes”, de Robert Schumann. În cazul concertelor cu orchestra, pianistul va interpreta „Concertul nr. 2 în do minor op. 18 pentru pian şi orchestră” de Rachmaninov.
Turneul „Pianul Călător” este organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România. Printre sponsorii manifestării culturale naționale  sunt și tinerii oameni de afaceri romașcani Cristina și Sorin Chiriac, ”părinții” brandului Sense, lansat de firma Caremil din Roman.

Turneu inspirat de Franz Liszt

Mihail HoriaPovestea turneului este inspirată de exemplul dat de Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în Ţările Române, în anii 1846 si 1847. Spectacolele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani a fost împărţită săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

Horia Mihail a debutat la 10 ani, la Braşov, unde a cântat „Concertul în Re major” de Haydn. A urmat cursurile Universităţii din Illinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi din străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura „Romanian Piano Trio”, a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee „Stradivarius”. Începând din 2009, Horia Mihail este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte la turnee la Roma (2009), Shanghai (2010) şi Varna (2011). S-a implicat în proiectele „Pianul Călător”, „Duelul Viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, şi „Flautul de aur”.

Comentarii

WORDPRESS: 0