Horia Mihail şi „Pianul Călător” revin la Roman

HomeCultural

Horia Mihail şi „Pianul Călător” revin la Roman

 

Pianistul Horia Mihail revine la Roman, la finalul acestei luni, cu spectacolul „Pianul călător”, care va fi susţinut pe scena Casei de Cultură.


pian3După ce a cântat pe multe scene din România, unde a constatat că infrastructura pianistică este foarte slabă, Horia Mihail a decis să urmeze exemplul marelui compozitor Franz Liszt şi să încerce să ofere bucurie publicului din oraşe unde evenimentele muzicale sunt mai rare sau chiar inexistente. Aşa a început călătoria pianelor prin ţară. Horia Mihail şi „Pianul călător” au pornit în cea de-a şasea călătorie, prin toate zonele istorice ale ţării, pentru a se întâlni cu iubitorii muzicii şi a le face primăvara mai frumoasă.

Turneul din acest an va începe din 22 martie şi se va finaliza pe 21 mai. Vor fi susţinute recitaluri şi concerte cu orchestra în 19 localităţi din ţară şi la Chişinău. Scopul acestui turneu de amploare este acela de a aduce bucurie publicului şi de a dărui unui oraş un pian de concert cu drept de folosinţă pentru următorii ani, pentru a încuraja alte evenimente muzicale de marcă.

Concertul de la Roman va avea loc sâmbătă, 26 martie, de la ora 19.00, pe scena Casei de Cultură. Biletele s-au pus în vânzare la Casa de bilete a instituției și costă 15 lei de persoană.

Recitalul lui Horia Mihail va cuprinde: Balada nr. 4, op. 52 în fa minor, Mazurca în si bemol major, op. 17. nr. 1, Mazurca în mi minor, op. 17 nr. 2, Mazurca în la bemol major, op. 17 nr. 3, Mazurca în la minor, op. 17 nr. 4, Nocturna în mi bemol major, op. 9 nr. 2, Nocturna în re bemol major, op. 27 nr. 2, Fantaisie Impromptu în do diez minor, op. 66, Balada nr. 1 în sol minor, op. 23, Mazurca în sol diez minor, op. 33 nr. 1, Mazurca în do major, op. 33 nr. 2, Mazurca în re major, op. 33 nr. 3, Mazurca în si minor, op. 33 nr. 4, Valsuri op. 34 nr. 1, 2, 3  (Frédéric Chopin).

Despre Horia Mihail

pian1Horia Mihail a debutat la 10 ani, la Braşov, unde a cântat „Concertul în Re major” de Haydn. A urmat cursurile Universităţii din Illinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi din străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura „Romanian Piano Trio”, a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee „Stradivarius”. Începând din 2009, Horia Mihail este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte la turnee la Roma (2009), Shanghai (2010) şi Varna (2011). S-a implicat în proiectele „Pianul Călător”, „Duelul Viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, şi „Flautul de aur”.

Turneu inspirat de Franz Liszt

Povestea turneului este inspirată de exemplul dat de Franz Liszt. Marele compozitor şi pianist a realizat un turneu de concerte în Ţările Române, în anii 1846 si 1847. Spectacolele oferite de Franz Liszt unor comunităţi în care astfel de evenimente erau extrem de rare au fost primite de public cu mult entuziasm. Însăşi sosirea lui Liszt în oraşe precum Timişoara, Arad, Cluj, Iaşi sau Bucureşti a reprezentat un eveniment în sine. Ferestrele clădirilor erau luminate, balcoanele pline de flori. Multe dintre concertele acestui turneu au avut şi un caracter umanitar. Franz Liszt a donat onorariul în scopul înfiinţării unei şcoli, o parte din bani a fost împărţită săracilor, altă parte donată diverselor asociaţii de muzicieni.

Sense susţine proiectul „Pianul călător”

pian 04Turneul „Pianul Călător” este organizat de Centrul Cultural Media Radio România şi Asociaţia Culturală Accendo şi este susţinut de Radio România. Printre sponsorii manifestării culturale naţionale sunt şi tinerii oameni de afaceri romaşcani Cristina şi Sorin Chiriac, „părinţii” brandului Sense, lansat de firma Caremil din Roman.

Sense susţine promovarea constantă a culturii şi a valorilor româneşti şi se află şi în acest an alături de iniţiatorii proiectului „Pianul călător”. Atfel, până pe data de 23 martie, clienţii magazinelor Sense pot participa la un concurs în care pot câştiga o ţinută pentru concert. Detalii despre regulamentul concursului sunt disponibile în magazine şi pe site-ul: blog.fashionsense.ro.

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0