Horia Mihail și „Pianul Călător” revin la Roman, în luna aprilie

HomeCultural

Horia Mihail și „Pianul Călător” revin la Roman, în luna aprilie

 

 

În această lună, Sala mare de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor din Roman va fi din nou gazda unui recital extraordinar oferit de pianistul Horia Mihail, în cadrul celei de-a opta ediții a turneului „Pianul Călător” – ediţia „România 100”, un turneu special organizat în Anul Centenarului.

Pianistul a plecat din nou la drum, în perioada 9 aprilie – 7 mai, susţinând 18 recitaluri în 17 orașe din țară. Pianul călător – ediția a opta marchează 100 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia, prilej cu care Horia Mihail a pregătit o serie de piese celebre de Mozart, Beethoven, Schumann şi George Enescu.

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Roman, Horia Mihail și al său „Pian Călător” vor ajunge joi, 19 aprilie, la ora 19:00. Printre sponsorii principali ai manifestării culturale naţionale sunt şi oamenii de afaceri romaşcani Cristina şi Sorin Chiriac, „părinţii” brandului Sense, lansat de firma Caremil din Roman. Biletele pentru concertul de la Roman se pun în vânzare începând cu joi, 12 aprilie, în intervalul orar 09:00 – 12:00 şi 16:00 – 19:00. Preţul unui bilet este de 15 lei de persoană.

„Începând din 2011, Horia Mihail a vizitat zeci de orașe din țară însoțit de pianul călător sau cântând pe pianele din orașele în care a ajuns. Acum, pianele călătoare sunt încredințate comunităților din Tulcea, Caracal, Deva, Alba Iulia și Roman, dar drumul lor a fost mai lung și a trecut prin multe orașe care încă au nevoie de piane de concert, uneori fără să se oprească mai mult de o seară. Spuneam în 2011 că nu ne vom opri aici, vom face și «Pianul Călător 2» și «Pianul Călător 3», câte primăveri vom putea de aici înainte. Am ajuns în 2018, anul Centenarului României, și a venit momentul unui binemeritat «Best of», turneu în care Horia Mihail și prietenul său, Pianul Călător, ne invită să ascultăm sau să reascultăm celebra Sonata «Alla turca» de Mozart, inclusă în turneul 100% Mozart din 2014, sau la fel de celebra Sonata lunii de Beethoven, din turneul anului 2013, dar și o lucrare pe care nu a mai prezentat-o în acest context, Kinderszenen de Schumann. În final, surpriza vine cu Rapsodia Română nr. 1, în transcripția pentru pian a lui George Enescu însuși. Nu simt nevoia unui bilanț, pentru că eu cred că Pianul calator își va continua drumurile de fiecare primăvară. Dar este, fără îndoială, un moment de reflecție”, afirmă muzicologul și criticul muzical Oltea Șerban-Pârâu pe pagina de prezentare a turneului din 2018 al „Pianului călător” .

Pianul Călător este un proiect Radio România organizat de Centrul Cultural Media Radio România și Asociaţia Culturală Accendo.

 

Despre Horia Mihail

Horia Mihail a debutat la 10 ani, la Braşov, unde a cântat „Concertul în Re major” de Haydn. A urmat cursurile Universităţii din Illinois şi pe cele ale Boston University, unde a fost şi lector universitar. A susţinut recitaluri pe patru continente şi a cântat împreună cu numeroase orchestre din ţară şi din străinătate. Alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma, sub titulatura „Romanian Piano Trio”, a susţinut cinci turnee naţionale de anvergură, iar alături de Alexandru Tomescu a participat la trei turnee „Stradivarius”. Începând din 2009, Horia Mihail este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, luând parte la turnee la Roma (2009), Shanghai (2010) şi Varna (2011). S-a implicat în proiectele „Pianul Călător”, „Duelul Viorilor”, alături de Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, şi „Flautul de aur”.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0