Partida HCM Roman – CSM Cetate Deva se va desfășura la Sala Sporturilor, sîmbătă, 14 ianuarie, de la ora 11.
După o pauză care a durat două luni, campionatul Ligii Naționale de handbal feminin se reia cu un nou start, intermediar și, de această dată, lansat. Cele 14 participante la întrecere nu vor mai relua cursa de pe aceeași linie întrucît, după opt etape, plutonul s-a înșirat. În fruntea acestuia s-au grupat deja cinci echipe, candidate principale, încă de pe acum, la cîte un loc în cupele europene. De la locul al șaselea în jos, șansele la accederea în întrecerile continentale sînt diminuate consistent, dar încă mai există, probabil pentru două sau, cel mult, trei dintre combatante. Însă, în conformitate cu cele întîmplate pînă acum, nu se întrevăd ascensiuni în zona primelor cinci locuri din partea echipelor clasate sub acestea.
Pentru HCM Roman, re-startul va fi unul de pe antepenultima poziție a clasamentului, singurul sens permis – dar, în același timp, accesibil – fiind în sus, cît de mult se va putea. Și programul competițional din această a doua parte a turului este mai lejer decît cel de pînă acum, HCM Roman avînd de disputat un singur meci cu o formație din zona superioară, anume Oțelul Galați.
În sezonul trecut, handbalistele romașcane se aflau, la începutul anului 2011, într-o postură similară. Au reușit un final de tur și un retur de excepție și au încheiat pe locul al cincilea, la un punct de a patra clasată. Urcușul poate începe în acest an cu proxima ocazie, adică sîmbătă, 14 ianuarie, cînd Busuioceanu, Stoleru și compania vor întîlni pe teren propriu colegele de ligă de la CSM Cetate Devatrans.
Cele două protagoniste, față în față
În primele opt etape ale campionatului, elevele lui Corneliu Bădulescu și ale lui Dan Moisii au reușit doar două victorii și, în consecință, au agonisit patru puncte, ceea ce nu le-a permis decît clasarea pe locul al 12-lea. Rezultatele de pînă acum ale echipei romașcane: 27-28 cu Oltchim (acasă), 26-30 cu Universitatea Jolidon Cluj (deplasare), 33-27 cu CSM București (a), 23-32 cu Corona Brașov (d), 30-26 cu CSM Bacău (a), 19-26 cu HC Zalău (d), 25-28 cu Dunărea Brăila (a), 22-25 cu HCM Baia Mare (d).
De cealaltă parte, CSM Cetate Devatrans ocupă locul al optulea, cu 7 puncte, cel mai bun rezultat al său fiind cel de egalitate pe teren propriu cu Oțelul Galați, surpriza etapei a opta. Rezultatele Cetății Deva: 24-19 cu CSM Bacău (a), 17-30 cu HC Zalău (d), 27-30 cu Dunărea Brăila (a), 24-29 cu HCM Baia Mare (d), 23-22 cu SCM Craiova (a), 29-28 cu CSM Ploiești (a), 21-24 cu Universitatea Neptun Constanța (d), 20-20 cu Oțelul Galați (a).
Ar fi de observat că atît Romanul, cît și Deva au avut cîte patru meciuri cu aceleași formații, Bacău, Zalău, Brăila și Baia Mare, desfășurate în aceleași condiții, acasă sau deplasare, și pe care le-au încheiat cu același gen de rezultate, victorii sau înfrîngeri, și cam la aceleași diferențe de scor. Acest fapt scoate în evidență, indirect, echilibrul valoric dintre cele două, la această oră.
Optimism romașcan susținut și de starea de sănătate a lotului
La HCM Roman, spre deosebire de prima parte a turului, lotul este aproape în totalitate apt de joc. Doar Luciana Marin, aflată încă în perioada de recuperare după intervenția chirurgicală de anul trecut, nu va putea evolua. „Luciana a revenit în Roman, se simte bine, și-a dat drumul la picior și va continua cu exerciții statice pentru dezvoltarea musculaturii. Ne bucurăm că la ultimele controale medicale a ieșit bine. De la începutul lui aprilie va putea ieși la alergare”, a spus antrenorul secund Dan Moisii. Ana Maria Iuganu s-a refăcut, iar Oana Apetrei este parțial refăcută, dar în progres constant, constatat pe parcursul pregătirilor de iarnă.
„Cu siguranță, datorită programului și pregătirii, echipa va cîștiga jocurile de cîștigat. Fiecare joc este dificil, dar, dacă rezultatele vor fi cele normale, așteptate de noi, vom urca, pas cu pas, pînă în prima jumătate a clasamentului. Jocurile de pregătire din pauza competițională m-au mulțumit, ne-au fortificat. A venit vremea să obținem rezultate în campionat”, afirmă antrenorul Corneliu Bădulescu.
„Am pregătit diferite formule de abordare a partidei, funcție de jocul adversarei, o echipă foarte bună, cu o jucătoare la lotul național (Cartas), cu extreme și portar de valoare. Ne obligă să jucăm la nivel ridicat și asta trebuie să facem”, completează secundul Dan Moisii.
După cele două ședințe de pregătire intense de joi, lotul HCM Roman va efectua vineri un ultim antrenament, tehnico-tactic, înainte de meci.
Partida HCM Roman – CSM Cetate Deva se va desfășura la Sala Sporturilor în 14 ianuarie, de la ora 11, urmînd a fi arbitrată de cuplul Georgescu / Moldoveanu (Constanța). Cele mai multe dintre meciurile din etapa a opta vor avea loc sîmbătă. Iată programul: Universitatea Neptun Constanța – SCM Craiova, Oțelul Galați – CSM Ploiești, HCM Roman – CSM Cetate Devatrans, Oltchim Rîmnicu Vîlcea – HCM Baia Mare (15 ianuarie), Universitatea Jolidon Cluj – HC Dunărea Brăila, CSM București – HC Zalău (13 ianuarie), ASC Corona 2010 Brașov – CSM 2010 Bacău.
Comentarii