Home

HCM Roman poate deveni lideră în eșalonul de elită

HCM Roman va întâlni miercuri HCM Baia Mare. 16 octombrie 2013 ar putea deveni cea mai frumoasă zi din istoria clubului romașcan. Victoria poate avea o valoare mai mare decât cea în care HCM a ocupat locul secund în Challenge Cup. Prima ocazie, din istoria de zece ani în Liga Națională a HCM Roman, este cea din 16 octombrie 2013, ora 17, când echipa romașcană întâlnește, acasă, HCM Baia Mare, ocupanta locului I, cu același număr de puncte și tot cu victorii pe linie.

 

HCM Roman – echipă puternică și motivată

Cei mai fervenți suporteri ai grupării feminine de handbal numită HCM Roman își închipuiau că echipa lor va ajunge să joace un meci pentru accederea pe primul loc în Liga Națională. Evenimentul va avea loc la Sala Sporturilor din Roman, miercuri, 16 octombrie, de la ora 17, când HCM Roman va întâlni HCM Baia Mare. 16 octombrie 2013 ar putea deveni cea mai frumoasă zi din istoria clubului, chiar mai frumoasă decât cea în care a ocupat locul secund în Challenge Cup, mai ales că locul I a fost pierdut pe baza numărului mai mare de goluri marcate în deplasare de echipa adversă. Au trecut șase ani de atunci. Prezentul ne scoate în evidență o echipă romașcană mult mai puternică și mai motivată, în pofida unui lot deloc mare, dar mai valoros și, din nefericire, supus des accidentărilor. Gabriela Mihalschi – una dintre piesele de bază din angrenajul HCM Roman, considerată drept cea mai bună achiziție a Romanului de către tehnicianul Liviu Paraschiv, cel care conducea echipa și în 2007, la finala Challenge Cup – nu va putea evolua în meciul cu HCM Baia Mare și nici până la sfârșitul turului.

HCM Roman – HCM Baia Mare a devenit marele derby în Liga Națională 2013-2014, după ce ambele au acumulat maximum de punctaj în cinci etape. Jocul dintre ele va fi arbitrat de cuplul bucureștean Din / Dinu.

 

Analiza meciurilor 2012-2013

Bilanțul întâlnirilor pe semicerc dintre Roman și Baia Mare este favorabil echipei maramureșene, una cu tradiție îndelungată și cu un potențial, cel puțin financiar, mai mare. Numită, de-a lungul timpului, Constructorul , Știința, Șuiorul sau Selmont, HCM Baia Mare, actuala reprezentantă a României în Liga Campionilor Europei, pornește ca favorită în meciul cu HCM Roman, mai ales după ce s-a consolidat zdravăn în vara trecută, chit că avea lot foarte bun și la finalul campionatului trecut, încheiat pe locul secund, după Oltchim Râmnicu Vâlcea. Tot în 2013 a câștigat și Cupa României, competiție în care a fost finalistă în 1978 și 1980.

În sezonul precedent al Ligii Naționale, HCM Baia Mare a învins de două ori HCM Roman.

În prima etapă a campionatului 2012-2013, HCM Roman a pierdut, 19-24 (9-14), meciul din deplasare. Echipa romașcană a ținut pasul cu formația gazdă un sfert de oră, perioadă la sfârșitul căreia s-a consemnat un avantaj minim pentru gazde, 6-5. Până la pauză, HCM Baia Mare s-a distanțat la cinci goluri, 14-9, apoi a controlat jocul și în partea secundă a partidei. A slăbit ritmul din minutul al 55-lea, la scorul 24-16.

În meciul retur, din 3 februarie a.c., handbalistele romașcane au plătit tribut ratărilor exasperante: 15-17 (8-9). Echipa gazdă a ratat șapte aruncări de la 7 metri din zece acordate, contraperformanță la care s-a adăugat și înscrierea unui singur gol în ultimele 18 minute. Portarul Paula Vișan a făcut o partidă mare. N-a fost suficient pentru un rezultat favorabil echipei sale, deși cea oaspete nu a jucat nemaipomenit, dar a avut în Geiger și cei doi portari, Smedescu și Cetățeanu, trei jucătoare în zi foarte bună. În minutul 42, echipa romașcană, pregătită atunci de Dumitru Muși, care a afirmat că acel meci nu era de pierdut, conducea cu 14-12. De acolo, handbalistele romașcane s-au blocat psihic, au intrat într-o criză prelungită de idei și soluții, au continuat seria ratărilor și, pe acest fond, HCM Baia Mare a egalat în minutul 52, 14-14, după care a mai înscris de trei ori consecutiv, 14-17 în minutul 59. Tabela a fost închisă de Krumova, în ultimul minut, din aruncare de la 7 metri, 15-17. La final, Paula Vișan s-a îndreptat către marginea terenului în hohote de plâns, fiind consolată de directorul tehnic Dan Moisii: “Lasă, Paula, tu ai jucat foarte bine!”.

Echipele din februarie 2013:

HCM Roman: Vișan, Polocoșer – Krumova (4 goluri, 2 din 7 metri), Goran (3), Stoleru (2), Marin (2), Horobeț (2), Garipova (1, din 7 metri), Agrigoroaei (1), Genkova, Amoagdei, Pavăl, Gherman

HCM Baia Mare: Smedescu, Cetățeanu – Geiger (8), Buceschi (4), Olteanu (2), Radics (1), Ghioane (1), Popovici (1), Pârvuț, Negria, Tătar, Tomescu, Vartic; antrenor Costică Buceschi.

 

Gabriela Mihalschi a fost operată

Lipsa Gabrielei Mihalschi din lotul romașcan în meciul de miercuri va fi un avantaj pentru echipa oaspete. Titulară meci de meci, Gabriela s-a accidentat grav în etapa precedentă, la Ploiești, în minutul 9: ruptură de ligamente încrucișate. Alte două jucătoare, din echipa gazdă, s-au accidentat în acea partidă, suprafața de joc fiind considerată cea cauzatoare. “Mihalschi a fost supusă unei intervenții chirurgicale, în București, luni. Din câte am aflat, operația a decurs foarte bine și ea se simte bine. Sperăm să revină cât mai repede în echipă dar, în asemenea cazuri, mai devreme de șase luni nu se poate. Este o pierdere importantă. Era în formă și ne va lipsi. Am convingerea că fetele care o vor suplini o vor face cu succes. Krumova și Joldeș sunt incomplet refăcute. Vestea bună, dacă se poate spune așa, este că sunt apte de joc colegele lor”, a spus antrenorul Florentin Pera.

 

Declarații

 

Fetele sunt pregătite să dea totul, fără menajamente

Florentin Pera (antrenor, HCM Roman): “Ne așteaptă un joc extrem de dificil în compania celor de la Baia Mare, acolo unde s-a investit foarte mult vara trecută. Sunt jucătoare de mare valoare în echipa din Maramureș, cea cu bugetul cel mai mare din Liga Națională și principală candidată la cucerirea titlului național. În ce ne privește, fetele noastre au un moral foarte bun la care au ajuns în urma jocurilor bune și a celor cinci victorii din tot atâtea posibile. Vom trata jocul cu optimism și încredere. Fetele sunt pregătite să dea totul, fără menajamente. Sper într-un joc foarte bun și să scoatem maximum din acest joc în fața publicului de a cărui susținere avem mare nevoie, cu un adversar atât de puternic. Sper ca echipa cea mai bună să obțină victoria, iar aceasta să fie a noastră. Sigur, fetele sunt motivate și foarte montate în perspectiva acestui joc și aștept o concentrare maximă din partea lor”.

 

Leoaica rănită-i periculoasă

Laurențiu Leoreanu (primarul Romanului, președintele de onoare al HCM Roman): ”Am emoții. Când mi-aduc aminte, de-abia stau. Nu știu… E o chestie nouă. Romanul niciodată n-a visat să fie aici, pe asemenea poziție, într-o ligă națională: să te bați cu cel cu care ești, la punctaveraj, pe primul loc; să lupți pentru locul I cu mai mult de jumătate din fosta Oltchim. Au echipă bine pregătită, bine structurată, cu portarul naționalei, cu extremele naționalei, cu pivot de la națională. Ne batem cu o forță. Trebuie să fim corecți: acum este Baia Mare în locul Oltchimului. Mi-aș dori mai mult ca orice, în perioada asta, victoria. Sper să se mobilizeze fetele. Din păcate, avem handicapul cu Mihalschi. Baia Mare a avut meci greu cu Gyor-ul.  Bine-ar fi fost ca meciul lor să se fi disputat în deplasare. Mai este un inconvenient: vin și rănite. Leoaica rănită-i periculoasă. Ori te ferești din calea ei, ori o-mpuști. Noi n-avem cum să ne ferim din calea ei, că meciu-i programat. Sperăm să-i împușcăm o bătaie. Voi fi, acolo, lângă echipă și o voi susține cât voi putea, să-i transfer din energia mea”.

 

Să fie o zi mare!

Ionel Ciocan (director general la SC Rossal, membru în Consiliul de conducere al HCM Roman): „Va fi foarte greu, dar sperăm ca, așa cum am făcut surpriză la început de campionat, să facem și acum. Să fie o zi mare și să completăm lista rezultatelor foarte bune. Am mare încredere că antrenorii vor găsi soluții pentru a acoperi lipsa Gabrielei Mihalschi”.

 

Premieră istorică

Gheorghe Carnariu (secretar al municipiului Roman): „În primul rând, este o premieră istorică. Romanul joacă pentru locul I în eșalonul de elită. Sunt convins că va fi un spectacol foarte frumos, că publicul va umple până la refuz tribuna și că va fi al optulea nostru jucător. Simt că fetele noastre ne vor aduce o victorie foarte frumoasă”.

 

Un meci care oricare altul

Petre Sandu (președinte al HCM Roman, director al LPS Roman): „Este un meci ca oricare altul. Îl tratăm la fel ca și pe celelalte. Nu trebuie să intrăm în panică. Dacă vom învinge, va fi foarte bine. Mai sunt meciuri din tur, din retur, din play-off. Am avut meciuri mult mai grele când jucam cu Oltchim, echipă cu valoare cel puțin dublă față de oricare alta. Noi nu eram sus. Spre bucuria noastră, suntem în postura de a urca pe primul loc. Eu vreau să facem un joc frumos și să câștige cea mai bună”.

 

Etapa a șasea

Celelalte rezultate în etapa a șasea a Ligii Naționale: HC Zalău – CSM Ploiești 36-28, Corona 2010 Brașov – HCM Râmnicu Vâlcea 27-23, SCM Craiova – Universitatea Neptun Constanța 27-21, CSM Cetate Devatrans – CSM București 20-23, Universitatea Jolidon Cluj – Dunărea Brăila 29-25. SCM Craiova a fost penalizată cu un punct și cu meci pierdut, disputat în etapa întâi cu HC Zalău și încheiat la egalitate, pe teren. Echipa olteană a folosit o handbalistă fără drept de joc.

 

Clasamenthcm baoi

1 Baia Mare        5       5       0       0       150-114    15

2 Brașov              6       5       0       1       183-148    15

3 Roman              5       5       0       0       135-105    15

4 Zalău                 6       4       0       2       140-118    12

5 Brăila                 6       4       0       2       143-130    12

6 București         6       4       0       2       161-150    12

7 Cluj                    6       4       0       2       166-164    12

8 Deva                  6       1       1       4       151-149    4

9 Craiova*          6       1       1       4       123-146    3

10 Ploiești           6       1       0       5       136-182    3

11 Vâlcea             6       0       0       6       135-176    0

12 Constanța      6       0       0       6       131-172    0

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • nila 10 ani ago

    Cine a scris articolul sa se informeze,ca sa nu dezinformeze !HCM a jucat in semifinale cu Nis si nu in finala si a pierdut datorita unui gol in plus marcat in deplasare de catre Naisa Nis !In sferturi am ,,scos” pe Cercle Dijon,unde am fost impreuna cu o impresionanta galerie!!! Finala a fost intre U Jolidon si Naisa.