Guvernul a aprobat noul steag al Romanului

HomeSocial

Guvernul a aprobat noul steag al Romanului

 

 

Guvernul a aprobat, în ședința de vineri, 23 noiembrie, steagul municipiului Roman. Modelul de steag al Romanului a fost aprobat inițial în 2009 de Consiliul Local, însă în vara lui 2017 autoritățile s-au sesizat că legislația s-a modificat între timp, iar din 2015 fiecare steag trebuia aprobat și de Guvernul României. Astfel, la aproape un an și jumătate de când nu a mai putut fi arborat în spațiile publice, acum steagul Romanului poate redeveni simbol oficial al municipiului.

„Considerată drept adevărata imagine a unei comunităţi urbane, stema este blazonul şi cartea de vizită a oamenilor ce convieţuiesc pe meleagurile respective și simbolizează într-o formă concentrată, tradiţiile istorice, precum şi realităţile economice şi social-culturale locale, specifice fiecărei unităţi administrativ-teritoriale. Stema municipiului Roman, judeţul Neamț, a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 494/2010, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 395 din 15 iunie 2010. Întrucât legea permite posibilitatea arborării și folosirii, pe teritoriul unităţii administrativ – teritoriale, alături de steagul României, al Uniunii Europene și al județului după caz, a unui steag unic şi reprezentativ, este necesară aprobarea proiectului modelului steagului municipiului Roman. Forma şi dimensiunile steagului municipiului Roman sunt cele stabilite în condiţiile legii, pentru drapelul României. Proiectul modelului steagului municipiului Roman, judeţul Neamț, a fost aprobat prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Roman nr. 159/27.06.2018”, se arată în proiectul de hotărâre aprobat de Guvern în ședința de vineri, 23 noiembrie.

Modelul steagului municipiului Roman este format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporția între lățimea și lungimea steagului de 2/3, având fondul violet și o bandă verticală albă, împărțind steagul în 3 – două benzi laterale violet și una albă în mijloc. La ½ din lungime și ½ din lățime este imprimată stema municipiului Roman, plasată pe un medalion auriu, pe culoarea albă a steagului. În jurul stemei, la stânga este inscripționat statutul localității „MUNICIPIUL”, iar în partea dreaptă denumirea „ROMAN”, în partea de sus, deasupra stemei „crucea” ca simbol al creștinătății și a faptului că în Roman este ctitorită Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Stema municipiului Roman se compune dintr-un scut triunghiular roșu cu marginile rotunjite, pe care se află un cap de mistreţ cu colţi de argint, redat din profil, spre dreapta. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu 5 turnuri crenelate. Capul de mistreţ este cea mai veche reprezentare heraldică a localităţii, semn al continuităţii şi al statorniciei acestei comunităţi umane. Coroana murală cu 5 turnuri crenelate încadrează localitatea în categoria orașelor, vorbește despre unitatea obștii și desemnează, totodată, locul pe care această așezare îl ocupă în ierarhia orășenească, având rang de municipiu. Roșu simbolizează putere, generozitate, dragoste, dorința de a servi patria. Auriul și argintiul simbolizează forță, bogăție și puritate. Albul transmite puritate, curățenie și neutralitate. Violetul este o culoare a măsurii, reprezintă luciditate și acțiune cugetată, echilibru între pământ și cer, spirit și înțelepciune.

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0