HomeEconomie

Gunoi mai scump din 2014

Tariful gunoiului va fi majorat din 2014. Majorarea este cauzată de o taxă impusă de Guvern pentru depozitarea gunoiului care nu este colectat selectiv. În judeţul Neamţ, tariful la gunoi se va mai modifica şi în luna martie sau aprilie, după finalizarea proiectului european prin care se închid gropile de gunoi neconforme.

Guvernul majorează tariful de depozitare al gunoiului, începând cu data de 1 ianuarie 2014. Hotărârea de a introduce o taxă de depozitare pentru tot gunoiul care nu este colectat selectiv a fost luată la sfârşitul lunii august, atunci când Executivul a aprobat Ordonanţa de Guvern nr.31/2013, la recomandarea Curţii Europene de Conturi. Taxa va fi plătită către Administraţia Fondului de Mediu şi este în valoare de 50 de lei pentru fiecare tonă de deşeuri. Cuantumul taxei se va mări în anul 2015 – la 80 de lei/tonă – şi în 2016 – la 120 de lei/tonă.

Conform notei de fundamentare a Ordonanţei, scopul acestei taxe este acela de a determina populaţia să colecteze separat gunoiul. „Un tarif redus pentru depozitarea deşeurilor nu stimulează activitatea de colectare separată şi valorificarea a acestora. România, în calitate de stat menbru al Uniunii Europene, în ceea ce priveşte deşeurile, are de îndeplinit – conform Directivei 2008/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului, din 19 noiembrie 2008, privind deşeurile şi de abrogare a anumitor directive -, următoarele obiective: să atingă, până în anul 2020, un nivel de pregătire pentru reutilizare şi reciclare de minimum 50% din masa totală a cantităţilor de deşeuri, cum ar fi hârtie, metal, plastic şi sticlă provenind din deşeurile menajere şi, după caz, provenind din alte surse, în măsura în care aceste fluxuri de deşeuri sunt similare deşeurilor care provin din deşeurile menajere”, se arată în documentul postat pe site-ul Guvernului.

Curtea Europeană de Conturi a recomandat autorităţilor române „să introducă măsuri de ordin economic în gestionarea deşeurilor, cu scopul de a stimula prevenirea producerii de deşeuri şi reciclarea, în special prin perceperea unei taxe pe eliminarea deşeurilor, prin aplicarea unor sisteme de plată în funcţie de cantitatea de deşeuri produsă şi prin instituirea altor tipuri de stimulente în cadrul tarifelor plătite de gospodării”.

Recomandarea se bazează pe rezultatele unui studiu referitor la aplicarea instrumentelor economice pentru îmbunătăţirea managementului deşeurilor, elaborat în februarie 2012 de către Bio Intelligence, la solicitarea Comisiei Europene. Principalele concluzii ale studiului sunt că, în prezent, 19 state membre au introdus taxe pentru eliminarea prin depozitare a deşeurilor municipale nepericuloase, care variază între 3 şi 107,49 euro/tonă, costurile totale cu eliminarea sunt cuprinse între 17,5 şi 155,5 euro/tonă, şi există o corelaţie aproape lineară între costurile totale de depozitare şi procentajele de deşeuri municipale care sunt reciclate şi compostate în statele membre, adică în ţările în care se plăteşte mai mult pentru depozitare și există un procentaj mai ridicat de reciclare şi compostare.
Transpusă la nivelul fiecărui locuitor în parte – care produce în jur de 0,1 metri cubi de gunoi lunar -, taxa de depozitare a deşeurilor care nu sunt colectate selectiv va însemna, în medie, o majorare de doi lei a tarifului lunar perceput pentru preluarea, transportarea şi depozitarea gunoiului. La o familie cu doi copii, majorarea va fi de aproximativ opt lei pe lună, adică de 96 de lei pe an. Taxa pentru deşeurile colectate la comun va fi diferită de taxa pentru deşeurile colectate separat, iar suma totală de plată va fi avea evidenţiate cele două componente.

Reprezentanţii EcoRomAmbalaje, organizaţie care a iniţiat Programul Naţional de Colectare Selectivă, consideră că această taxă va duce responsabilizarea populaţiei. „Vor creşte cantităţile de deşeuri deviate către reciclare. Trebuie înţeles faptul că deşeul reciclat are o valoare. Este adevărat că această taxă va afecta populaţia, dar instrumentul economic este o problemă, pentru că lucrurile sunt foarte mult în urmă. La nivel politic, lucrurile ar fi trebuit gândite mult mai bine”, este de părere Lorita Constantinescu, directorul de comunicare al EcoRomAmbalaje.

Din păcate, nu clasa politică plăteşte pentru nerespectarea termenelor, ci toţi cetăţenii. Iar taxa se va mări cel puţin de două ori – în 2015 şi 2016 -, fapt care va neutraliza, practic, efortul oamenilor de a se adapta ideii de colectare selectivă. În schimb, Guvernul nu a gândit nicio metodă reală de stimulare a cetăţenilor pentru a colecta selectiv.

Scumpire şi din cauza proiectului european privind deşeurile

Pentru nemţeni, aceasta nu este singura majorare de tarif care se pregăteşte anul viitor pe partea de colectare, transport şi depozitare a gunoiului. Conform Master Planului pentru Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor în judeţul Neamţ, există două variante de calcul cu privire la capacitatea de plată a populaţiei din judeţ.

În prima variantă, „în cazul limitei de 1% din venitul mediu, nu este depăşită capacitatea de plată a familiilor din judeţ, pe durata 2010-2038, deci prin prisma acestui indicator, investiţia propusă este suportabilă pentru populaţia judeţului. Factura lunară minimă

pe gospodărie, necesară pentru a asigura durabilitatea sistemului, va fi, în primul an în care sistemul va începe să funcţioneze, de 4,91 euro/familie/lună, cu o creştere de circa 3% în fiecare an, ajungând, în ultimul an de analiză, la 10,52 euro/familie/lună.

În a doua variantă, „în cazul limitei de 1,5% din prima decilă de venituri se observă o perioadă tranzitorie în care limita este depăşită. Aceasta se explică prin nivelul foarte redus de venituri ale acestor familii. De aceea, pentru a preveni incapacitatea acestor familii de a plăti pentru serviciul de salubrizare, autorităţile administraţiei publice locale vor trebui să gândeasca un sistem de subvenţii sau de asistenţă socială pentru familiile cele mai sărace (decila 1 de venituri). Trebuie ţinut cont şi de faptul că familiile cu venituri reduse produc şi mai puţine deşeuri şi, în contextul trecerii la un sistem de tarifare bazat pe greutatea/volumul deşeurilor generate, şi aceste familii vor putea plăti noua factură pentru gestionarea deşeurilor”.

„Factura nouă va creşte faţă de cea plătită anterior, în medie, cu 1,92 euro/familie/lună, în anul 2009, şi cu 4,4 euro/lună în anul 2036”, se mai arată în acelaşi document.

Mihaela Popa, din cadrul Direcţiei Generale de Dezvoltare Judeţeană Neamţ, consideră că taxa pe depozitarea gunoiului menajer va avea drept consecinţă o responsabilizare a populaţiei. În ceea ce priveşte tarifele stabilite prin Master Plan, aceasta nu ştie dacă valoarea lor va fi modificată. „După finalizarea proiectului, lumea va plăti conform planului de tarif, deoarece plafonul de tarifare este inclus în contractul european şi trebuie respectat. Este adevărat că acest plan a fost realizat ţinându-se cont de un nivel de viaţă diferit faţă de cel de acum, dar autoritatea de management va decide dacă amendează sau nu planul de tarifare. Pentru a se interveni la planul de tarifare, va trebui refăcută analiza cost-beneficiu”, a afirmat inginerul Mihaela Popa.

Ambele situaţii ar putea fi schimbate de oamenii politici. În cazul taxei de depozitare, parlamentarii ar putea să facă lobby pentru o taxă de depozitare mai mică şi metode reale de stimulare a colectării selective a deşeurilor. În cazul MasterPlanului pentru Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor, reprezentanţii Consiliului Judeţean Neamţ şi ai EcoNeamţ ar putea face demersuri la Autoritatea de Management pentru amendarea tarifelor, astfel încât acestea să fie adaptate actualelor condiţii socio-economice.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Mosu Lica 11 ani ago

    Cea mai…,,CEA” solutie: madam Popa sa stea linga container si sa cantareasca pungile sortate (pe colori!) si sa dea banu’ jos (kashai la nemti !) Da’ la noi….conform ,,teoriei” lu’ madam, nu reiese ca ,,boboru’ va selecta deseurile” inainte de a le arunca… pe geam – de la etaj !!!!