Prima paginăSanatateNeamt

Gripa face victime pe bandă rulantă

Dimensiune text

Săptămâna trecută, 34 de nemţeni au căzut la pat, răpuşi de gripă, iar 11 dintre ei au necesitat internare în spital.

Numărul persoanelor care au fost afectate de infecţii respiratorii s-a menţinut la un nivel destul de ridicat, săptămâna trecută, motiv pentru care, chiar dacă s-a înregistrat o creştere a temperaturii în termometre, medicii epidemiologi nu se grăbesc să anunţe că gripa şi celelalte afecţiuni respiratorii bat în retragere.

În săptămâna 2-8 martie, 2.720 de persoane din judeţul Neamţ au ajuns la medic din cauza disconfortului creat de o infecţie respiratorie, din care 34 erau suspecte de gripă, 1.954 au fost afectate de o viroză respiratorie şi 732 au primit diagnosticul de pneumonie. Dintre toate aceste persoane, 203 au fost internate în spital.

La nivelului zonei Roman, în primele zile ale lunii martie nu au mai fost înregistrate cazuri de gripă, însă au existat 456 de persoane cu viroze respiratorii şi 191 cu pneumonie.

„Numărul mare de afecţiuni respiratorii este datorat faptului că se transmit foarte uşor de la omul bolnav la cel sănătos, pe cale aeriană, direct prin tuse sau strănut, ori indirect, prin obiecte contaminate (batiste, veselă, mâini). Simptomele gripei uşoare sunt confundate cu cele ale răcelii, care are o evoluţie mai uşoară. În cazul răcelii, debutul este mai lent, cu strănut, nas înfundat, febră de intensitate mică, secreţii nazale, durere în gât şi tuse. Gripa se manifestă prin febră de 38 – 41 de grade Celsius, frisoane, dureri de cap, dureri şi usturimi la mişcarea ochilor, dureri musculare şi articulare, slăbiciune, lipsa poftei de mâncare, tuse uscată, nas înfundat, voce răguşită şi dureri în gât. Pentru a ne feri de aceste infecţii de sezon, este important să respectăm normele de igienă elementare, să evităm a intra în contact cu persoanele bolnave şi să purtăm o îmbrăcăminte adecvată temperaturilor de afară. Cel mai important este ca persoanele afectate să se prezinte la medic imediat ce apar primele simptome ale bolii”, a afirmat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, şeful Compartimentului Epidemiologic din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0