HomeSocialSanatate

Greva din sănătate a fost suspendată

În urma negocierilor purtate de către reprezentanţii Federaţiei Sanitas şi ai Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu ministrul Sănătăţii, s-a anunţat că greva generală din sănătate, programată pentru joi, 28 noiembrie, este suspendată.

Miercuri, 27 noiembrie, a avut loc o nouă rundă de negocieri între reprezentanţii Federaţiei Sanitas şi ai Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu ministrul Sănătăţii. „Momentan, putem confirma că greva se suspendă, dar nu se anulează. Dacă promisiunile ministrului Sănătăţii nu vor fi puse în aplicare, atunci se va reveni asupra ideii de suspendare a activităţii”, a declarat asistenta Mihaela Pătraşc, liderul Sanitas Neamţ.

Greva a fost suspendată, întrucât ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a reuşit să rezolve mare parte dintre revendicările angajaților din Sănătate. Ministrul a anunţat că au fost deblocate 1.124 de posturi din sistemul medical, dând prioritate la posturile deficitare. De asemenea, Guvernul a avizat plata dublă a personalului medical pentru zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi sărbătorile legale, şi a aprobat suplimentarea bugetului Sănătăţii cu 200 milioane lei, pentru trimestrul patru al anului 2013, bani care vor merge către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, care, ulterior, îi va distribui în tot sistemul medical. Ministrul a reafirmat, cu acest prilej, că este posibilă creşterea veniturilor personalului medical în 2014, dar etapizat şi în funcţie de veniturile pe care le va aduce în sistem introducerea pachetului de servicii medicale de bază.

Miercuri, în jurul orei 16.00, la întâlnirea dintre Eugen Nicolaescu şi reprezentanţii Federaţiei Sanitas a fost semnat contract colectiv de muncă.

Primul ministru Victor Ponta le-a mulţumit ministrului Sănătăţii şi ministrului pentru Dialog Social, Doina Pană, pentru că au reuşit să ajungă la un acord cu sindicatele din Sănătate şi au evitat declanşarea unei greve generale.

Comentarii

WORDPRESS: 0