Prima paginăRoman

Green Time, sprijin pentru nevoiașii din Roman

Dimensiune text

Serele Green Time au fost preluate, pe timp de criză, de către o fundație umanitară. Ele vor fi folosite pentru a finanța activitățile legate de sprijinirea săracilor din Roman.

 

 

La ieșirea din Roman, spre Cordun, fostele grădini ale societății Fastrom au fost transformate într-o oază de verdeață cum rareori se vede. Iar când această verdeață este folosită pentru ajutorarea semenilor loviți de soartă, atunci locul devine și mai special. La un pas de a fi închise, serele Green Time au fost preluate de către fundația umanitară „Pacea”, care încearcă să le redea frumusețea de altădată.

 

Curaj pe timp de criză

 

Părintele Emilian Antal, președintele fundației „Pacea”, vorbește despre administrarea Green Time ca despre un act de curaj. În anul 2000, un cetățean italian, în vârstă de 60 de ani, a preluat fostele grădini de la ieșirea din Roman spre Cordun, care se aflau într-o stare avansată de degradare. În numai câțiva ani, locul s-a transformat într-o afacere înfloritoare, la propriu. „Prin 2010, cetățeanul italian se simțea prea bătrân și a preferat să se retragă în Italia. Discuțiile pentru preluarea serei au început mai devreme, dar s-au finalizat abia în 2010. Era un act de curaj să preiei o astfel de afacere, în plină criză. Dar, pentru că Sfântul Francisc, care este întemeietorul Ordinului Franciscan, este și patronul ecologiștilor, pentru că îi plăcea foarte mult natura vie, am hotărât să dăm noi înșine un exemplu prin preluarea în administrare a serelor”, a povestit părintele Emilian Antal.

Investiția a fost minimă, întrucât grădina a fost preluată cu toate dotările necesare, plus câteva modernizări, făcute cu fonduri SAPARD, începute în anul 2009 de către firma respectivă. La momentul actual, grădinile se întind pe 15 hectare de teren, din care aproximativ nouă hectare sunt populate cu diverși arbuști și plante ornamentale. „Înainte, era obiceiul să se aducă plante și arbuști din export, pentru a popula terenul, dar, pentru că sunt diferențe mari de temperatură și timpul este esențial, s-a decis colaborarea cu alte pepiniere din țară, dar și înmulțirea plantelor în pepiniera proprie. Având în dotare un solar destul de mare, încercăm să profitam de ea pentru a mări suprafața prin multiplicarea de butașii. Avem o gamă variată de plante, de la tuia de calitate, salcie și până la magnolii și tei. Noi preferăm ca totul să fie produs de noi”, a mai spus părintele Emilian Antal.

În pepinieră lucrează acum șase persoane, iar plantele de la Green Time sunt comercializate în toată țara. „Avem și serviciul de amenajat și întreținere grădini. Munca în grădină este una foarte dificilă, dacă vrei să ai rezultate bune. În plus, nu poți planta decât în două anotimpuri pe an, primăvara și toamna, iar în restul timpul nu poți produce decât foarte puțin. Printre altele, am mai avut și vizitatori nepoftiți în timpul nopții – deoarece, la noi, furtul, pentru unii, este sport național, chiar dacă nu și-au dat seama că au furat de la gura celor sărmani. De aceea, a trebuit să facem un gard de 1,5 kilometri și să aducem câțiva câini instruiți, pentru a ne feri de aceste persoane rău-intenționate. Deocamdată, am început să recuperăm plantările, pentru că, atunci când am preluat noi grădina, rămăsesem în urmă la acest capitol. Acum nu producem suficient de mulți bani, având în vedere, criza, datoriile și programul SAPARD pe care l-am preluat, dar, într-un viitor apropiat, sperăm ca, prin seriozitate și încrederea căpătată, să ne finanțăm actvitățile pe care le desfășurăm pentru oamenii nevoiași”, a încheiat părintele Emilian Antal.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • Iancu Vasile 4 ani

    Vreau sa va intreb brazi arginttii sunt la cordon de vinzare