HomeSanatate

Gravide inconștiente

Multe dintre femeile însărcinate din mediul rural „uită” de medicul de familie. Riscul de îmbolnăvire sau de naștere a copiilor cu malformații este foarte mare. În primele șapte luni ale acestui an, la nivelul întregului județ s-au înregistrat 17 decese la copii cu vîrsta de pînă la un an, din care opt în zona Romanului.

 

Medicii de familie, mai ales cei din mediul rural, se plîng de faptul că au dificultăți în ceea ce privește monitorizarea femeilor gravide din comune. Medicii spun că multe dintre femeile însărcinate fie nu se prezintă la medicul de familie pentru a fi luate în evidență, fie nu respectă indicațiile primite. În acest context, medicii avertizează că riscul de a se naște copii cu malformații crește, putîndu-se ajunge chiar și la deces. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, medicul Raed Arafat, declara, recent, că, la nivelul întregii țări, 42% dintre femeile gravide din mediul rural fie nu se prezintă la medicul de familie, fie nu respectă indicațiile medicilor de familie, lucru confirmat și de medici.

Avem serioase probleme în ceea ce privește monitorizarea gravidelor. De cele mai multe ori, aflăm de la oamenii din sat că o femeie a rămas însărcinată sau mamele vin direct de la spital cu pruncul în brațe. Noi le anunțăm să vină la consult, să fie luate în evidență și, dacă este nevoie, să le trimitem la un medic specialist, însă unele dintre gravide preferă să stea acasă. Astfel, riscul de a se naște copii cu malformații sau chiar de deces este foarte mare. Din păcate, legea nu obligă pacienții să se prezinte la controlul medical, așa cum se întîmplă în alte state. În lipsa unor măsuri de constrîngere, cum ar fi plata unei asigurări mai mari, nu putem face nimic. Consultul ginecologic este gratuit, însă, pentru analize de specialitate, cum ar fi depistarea malformațiilor, femeile gravide trebuie să plătească, așa că preferă nu mai efectueze aceste analize„, a declarat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Conform unei statistici întocmite de către Direcția de Sănătate Publică Neamț, în primele șapte luni ale acestui an, la nivelul întregului județ s-au înregistrat 17 decese la copii cu vîrsta de pînă la un an, din care opt în zona Romanului.

Comentarii

WORDPRESS: 0