Ghid de reîntoarcere pentru românii care decid să revină în țară

HomeActualitate

Ghid de reîntoarcere pentru românii care decid să revină în țară

 

ghid-reintoarecere-romani-strainatateMinisterul Afacerilor Externe – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni a elaborat Ghidul de reîntoarcere destinat cetățenilor români care decid să revină în țară. Ghidul oferă informații privind reînnoirea actelor de identitate și de călătorie, înmatricularea autoturismelor, repatrierea bunurilor, informații despre drepturile la pensie și la asigurările medicale, precum și despre echivalarea și continuarea studiilor.

Ghidul oferă informații despre documentele de care aveţi nevoie în cazul în care solicitaţi un nou paşaport, cât costă actele și unde trebuie să le depuneți. De asemenea, sunt detalii legate de ce trebuie să faceți pentru a vă înmatricula mașina în România sau ce documente sunt necesare pentru schimbarea permisului de conducere.

Echivalarea studiilor sau înscrierea copiilor la școală

Dacă la reîntoarcerea în ţară intenţionaţi să vă continuaţii studiile sau să vă echivalaţi diplomele pe care le-aţi obţinut în străinătate, va trebui să vă adresaţi Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, aflat în subordinea Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. De asemenea, Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor este instituția responsabilă pentru echivalarea diplomelor în vederea accesului pe piața forței de muncă din România. Detalii și link-urile de accesare a informațiilor se regăsesc în acest ghid.

Pentru înscrierea în sistemul educațional românesc este necesară echivalarea studiilor efectuate până în acel moment în străinătate. Până la finalizarea procedurii de echivalare, elevii sunt înscriși ca audienți, indiferent de momentul în care se solicită școlarizarea. Activitatea elevilor audienți se înregistrează în cataloage provizorii, toate mențiunile privind evaluările și frecvența urmând a fi trecute în cataloagele claselor după încheierea recunoașterii și a echivalării studiilor parcurse în străinătate, se precizează în ghid. Alegerea nivelului clasei în care va fi înscris elevul ca audient se face de către o comisie formată din cadre didactice care predau la nivelul de studiu pentru care se solicită înscrierea, stabilită la nivelul unității de învățământ.

Serviciile medicale

Până obțineți calitatea de asigurat, puteți beneficia de un pachet minimal care cuprinde servicii de îngrijire a sănătății, medicamente și materiale sanitare numai în cazul urgențelor medico-chirurgicale și al bolilor cu potențial endemo-epidemic, monitorizarea evoluției sarcinii și a lăuzei, servicii de planificare familială și servicii de prevenție. Pentru situațiile de urgență vă puteți prezenta la orice medic, din orice unitate medicală, fără nici un fel de trimitere și fără nici un alt document.

După ce ați obținut calitatea de asigurat, vă puteți înscrie la un medic de familie. Pentru înscriere trebuie să-i prezentați dovada calității de asigurat și o copie după actul de identitate. Ghidul vă oferă toate detaliile legate de cardul de sănătate și pachetul de servicii asigurat de stat.

Locuri de muncă și venituri din pensii

Pentru căutarea unui loc de muncă la reîntoarcerea în ţară, primul pas este să vă înregistraţi la agenția pentru ocuparea forței de muncă în raza căreia aveți domiciliul sau reședința, instituții aflate în subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Consilierii din cadrul Agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă din localitatea unde aveţi domiciliul sau reşedinţa vă pot oferi informaţii cu privire la locurile de muncă vacante. În vederea informării prealabile puteți utiliza datele de contact ale agențiilor pentru ocuparea forței de muncă http://www.anofm.ro/site-uri-ajofm.

Ghidul oferă informații și despre cum puteți ieși la pensie. Persoanele care au desfășurat activități profesionale în România și în alte state membre pot solicita acordarea drepturilor de pensie atât potrivit legislației în vigoare în România, cât și potrivit legislației celuilalt stat membru implicat.

Toate informațiile care vă sunt de folos la întoarcerea acasă, cu detalii și acces către alte site-uri, pot fi consultate accesând următorul fișier: http://gov.ro/fisiere/stiri_fisiere/Ghid_de_re%C3%AEntoarcere_romanii_din_diaspora.pdf .

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0