HomeRural

Gherăești, comuna cu străzi de floare

20 de străzi din cele 55 ale satului Gherăești poartă nume de flori.

 

 

Numele străzilor nu sînt simple indicatoare destinate orientării în localitate. Fiecare stradă poartă, la fel ca oamenii, o istorie sau o poveste pe care timpul și oamenii au romanțat-o. Dar cum zilele oamenilor sînt numărate, cele ale străzilor sînt lungi și, drept urmare, alegerea celor mai potrivite nume nu este treabă ușoară.

Deși satele comunei Gherăești au o vechime în jurul a 500 de ani, abia în anul 2003, Consiliul Local a aprobat nomenclatorul stradal pentru toate cele trei localități componente ale comunei – Gherăești, Gherăeștii Noi și Tețcani.

„Comuna Gherăești s-a dezvoltat mult în ultimii ani. Modernizarea drumurilor a însemnat și stabilirea denumirilor de străzi pentru fiecare localitate”, spune Carol Bereșoae, primarul comunei Gherăești. Alegerea numelor străzilor, care de regulă dă mari bătăi de cap autorităților, nu a fost o problemă și pentru primarul Bereșoae.

„Noi avem o comună frumoasă, în care predomină florile. Am luat străzile la pas și am început să ne uităm prin curțile oamenilor. Florile care predominau în grădinile mai multor gospodării au devenit nume de străzi”, explică primarul comunei Gherăești. Așa au apărut străzi precum Aleea Panseluțelor, Strada Nufărului, Aleea Brîndușelor, Fundătura Crinilor, Strada Liliacului, Fundătura Lalelelor, Strada Mușcatelor, Fundătura Narciselor.

Din cele 55 de străzi, cîte sînt în satul Gherăești, 20 de străzi au nume de flori. Tot în grădinile oamenilor a tras cu ochiul cînd a numit străzile după copacii din livezile cetățenilor: Strada Nucilor, Strada Prunilor, Strada Mărului. Principalele ocupații ale locuitorilor comunei, cu o anumită tradiție, au devenit, de asemenea, nume de străzi. Strada Andivelor a fost numită după îndeletnicirea pe care mulți dintre localnici au îmbrățișat-o și din care au făcut o afacere, și anume cultura andivelor.

Una dintre personalitățile comunei, profesorul Gheorghe Cobzaru, fost director de școală și primar al comunei în perioada 1938 – 1940, a devenit și el nume de stradă, în semn de prețuire pentru implicarea în viața comunității.

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • IULIAN 12 ani ago

    NUMELE STRAZILOR S-A DAT IN MANDATUL DOBOS. TU NICI NU ERAI PE ACOLO