Ioana Peşte, de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, a participat la workshopul „Tineri reporteri pentru mediu”, desfăşurat la Nicosia, în luna septembrie.
Ioana Peşte, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”, s-a numărat printre cei nouă elevi, de vârste diferite, care au reprezentat România la misiunea internaţională „Tineri reporteri pentru mediu”, un workshop desfăşurat la Nicosia, în Cipru, în cadrul campaniei „Mai curat”, implementată în România de Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, cu sprijinul Fundaţiei Mondiale de Educaţie pentru Mediul Înconjurător (FEE) şi al Fundaţiei Wrigley. Participarea Ioanei Peşte la eveniment a reprezentat premiul obţinut de aceasta pentru ocuparea locului I pe ţară, la secţiunea film video, în cadrul celei de-a treia ediţii a campaniei.
Filmul „Patrol cleaning”, cu care a intrat în concurs echipa Școlii „Mihai Eminescu”, reprezentată la Nicosia de Ioana Peşte, prezintă o poveste, cu final fericit, care demonstrează că implicarea şi atitudinea voluntarilor poate schimba mentalitatea colegilor din şcoală, „infractori” eco. În Cipru, Ioana Peşte, alături de colegi de generaţie din celelalte şase ţări participante, a realizat un film despre managementul deşeurilor din Nicosia şi reacţia cetăţenilor faţă de colectarea selectivă.
„Participarea la acest workshop a reprezentat o experienţă deosebită pentru mine. Am avut prilejul de a cunoaşte obiceiurile legate de managementul deşeurilor şi de protecţie a mediului din celelalte ţări şi de a schimba impresii cu colegii despre obiceiurile ecologice din fiecare ţară”, a spus Ioana Peşte. Pe lângă atitudinea ecologică, Ioana a dus la reuniunea europeană şi o mostră de cultură şi civilizaţie românească, prezentând, la seara internaţională, costumul popular românesc şi câteva versuri de Eminescu şi Coşbuc, în limba română şi în limba engleză.
„Am avut, în acest an, opt elevi participanţi la cele trei secţiuni ale concursului. Pe lângă premiul obţinut de Ioana, am mai avut un loc II şi un loc III la secţiunea articole din presa scrisă, prin Daniel Voinea şi Sorina Nicole Enea. Este o performanţă deosebită, în spatele căreia se află multă muncă din partea elevilor şi dorinţă de a schimba ceva din atitudinea comunităţii în ceea ce priveşte mediul înconjurător”, a spus profesoara Emilia Ciomârtan, coordonatoarea proiectului.
Campania „Mai curat” este implementată în 35 de state de pe glob, inclusiv în România, scopul acesteia fiind implicarea şi educarea tinerilor în problema deşeurilor şi a gunoiului menajer, încurajându-i să facă alegeri pozitive pentru mediu. Concursul este destinat elevilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 11 şi 21 de ani, care doresc să acţioneze ca „jurnalişti de mediu” în investigarea problemelor locale privind deşeurile şi gunoiul menajer, şi se desfăşoară pe trei secţiuni: reportaj, film şi fotografie.
Comentarii