George Lazăr, președintele PNL Neamț: „Fonduri europene pentru finanțarea proiectelor de colectare și valorificare a gunoiului de grajd”

HomePolitica

George Lazăr, președintele PNL Neamț: „Fonduri europene pentru finanțarea proiectelor de colectare și valorificare a gunoiului de grajd”

Luni a fost lansată prima rundă de înscrieri pentru obținerea fondurilor europene disponibile prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru Subinvestiția I2.A-B, Sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd. Anunțul a fost făcut de către ministrul Mediului, Mircea Fechet, aflat într-o vizită de lucru în județul Bacău.

Această inițiativă urmărește implementarea și echiparea sistemelor integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd, precum și modernizarea sistemelor existente pentru comunitățile care au deja astfel de platforme.

Investițiile în aceste sisteme performante reprezintă un pas semnificativ către asigurarea unui mediu mai curat în zonele rurale, cu o importanță mare pentru judeţul Neamț, unde creșterea animalelor este o ocupație des întâlnită în zona de munte.

Este esențial să combatem riscul poluării cu nitrați din apele subterane, iar această finanțare consistentă, din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, va fi un impuls important pentru gestionarea eficientă a gunoiului de grajd.

Programul de finanțare vizează platformele comunale cu capacități cuprinse între 1.500 mc și 4.000 mc, gestionând cantități de gunoi de grajd variind de la 1.200 tone la 3.200 tone. Solicitanții eligibili pentru finanțare sunt unitățile administrativ-teritoriale, inclusiv subdiviziunile acestora, organizate la nivel de municipiu, oraș și comună.

Alocarea financiară totală pentru această subinvestiție este de 228.2 milioane euro, echivalentul a peste 1.1 miliarde de lei, distribuite după cum urmează:
– 171.900.000 euro pentru proiecte de sisteme noi destinate gestionării gunoiului de grajd;
– 56.321.855 euro pentru modernizarea sistemelor integrate existente de gunoi de grajd.

Valoarea maximă eligibilă pentru un proiect este:
– cel mult 1.000.000 euro, fără TVA, pentru înființarea unui sistem nou integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd;
– cel mult 500.000 euro, fără TVA, echivalentul a 2.481.900 lei, fără TVA, pentru modernizarea unui sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului.

Privim cu entuziasm această oportunitate de a sprijini dezvoltarea locală și protejarea mediului înconjurător, contribuind astfel la un viitor mai curat și sustenabil pentru toți cetățenii.

Detalii complete despre această inițiativă sunt disponibile pe site-ul oficial al PNRR: https://pnrr.mmap.ro/managementul-deseurilor/ghiduri_deseuri/.

George Lazăr, președintele PNL Neamț
Comunicat de presă

 

Comentarii

WORDPRESS: 0